Youp van ’t Hek fileert ‘graaiende poenpatser’ Winston Gerschtanowitz

Youp van ’t Hek maakt in zijn column echt vol-le-dig gehakt van Winston Gerschtanowitz. Hij noemt hem een ‘graaiende poenpatser’ en diens geldautomaat EarthToday een ‘criminele organisatie’.

Youp van 't Hek en Winston Gerschtanowitz © RTL

Winston Gerschtanowitz heeft het bij veel mensen verbruid nu Quote zijn ‘goede doel’ EarthToday heeft ontmaskerd als een winstmachine van gigantische proporties. De beroemde column van Youp van ’t Hek in NRC staat vandaag volledig in het teken van ‘onze SBS-knikkerkoning Winston’. En het is allemaal niet mals.

Gigantische winsten

Nu Winston en zijn vriendenclub zijn ontmaskerd geeft hij toe dat ze duidelijker hadden moeten zijn over de constructie achter EarthToday. Door van tevoren te vertellen dat al die nobele mensen die geld overmaken om de natuur te redden uiteindelijk gebruikt worden om gigantische winsten te genereren voor de oprichters bijvoorbeeld.

Waarom dat winstelement er überhaupt in zit, is voor Youp volstrekt onduidelijk. “De rest is voor EarthToday. Waarom? Weet ik veel. Ik zou het volledige bedrag rechtstreeks aan de kikkervisjes schenken. Of aan vogelbeschermers, slootjesschoonmakers of onkruidbehoeders. Maar er hoeft toch niemand aan mijn gift te verdienen?”

Ogen vol angst

Het optreden van Winston in de talkshow van Eva Jinek heeft Youp niet overtuigd. “De angst spatte tijdens zijn warrige betoog uit zijn ogen en hij ging eigenlijk meteen al onderuit door zichzelf ‘integer’ te noemen. Een magistrale schwalbe in de eerste minuut. Winston draaide zich tijdens zijn verdediging steeds dieper in de drek.”

Winston probeerde van alles recht te breien, maar dat is volgens Youp jammerlijk mislukt. Hij wijst erop dat Winston ‘ons nationale geweten Jan Terlouw magistraal misbruikt’ heeft en dat ze hem vergeten zijn te vertellen ‘dat hij en een roedel afgevulde founders meurend rijk zouden worden van deze ronduit smerige constructie’.

Schaamteloos

Het is volgens Youp deprimerend dat mensen extreem rijk proberen te worden van mensen met goede bedoelingen. “Mag je somber worden van dit soort schaamteloze verdienmodellen? Ja, dat mag.”

Cynisch oppert Youp om een organisatie te beginnen met als doel om de honger van tientallen miljoenen Afrikanen te stillen ‘door twaalf euro per kind te vragen’. “Tientje voor de stumper en dat ik dan twee euro per kind zelf krijg? En dat ik dan met dat geld heerlijke vakanties vier?”

Youps column

De column van Youp:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen