Saskia Belleman en Paul Jansen: ‘Johnny de Mol haalt pr-truc uit’

Het verzoek van Johnny de Mol aan het Openbaar Ministerie om hem te vervolgen voor de vermeende mishandeling van Shima Kaes is een pr-truc, zeggen Saskia Belleman en Paul Jansen.

Saskia Belleman, Johnny de Mol en Paul Jansen © RTL, SBS

Johnny de Mol zorgde woensdag voor een groot mediacircus door het Openbaar Ministerie te vragen om hem te vervolgen voor de vermeende mishandeling van zijn ex-verloofde Shima Kaes. Als het OM iemand vervolgt, komt er een uitspraak van de rechter over de zaak en daar heeft Johnny naar eigen zeggen veel vertrouwen in.

Slimme pr-truc

Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen wijst er op NPO Radio 1 op dat het OM deze maand sowieso al bekend zou maken of ze Johnny gaat vervolgen. “Als je vlak daarvoor zegt: ‘Ik wil dat je me vervolgt’, en het OM gaat vervolgens over tot vervolging… In plaats van dat je dan in de beklaagdenbank zit, kun je zeggen: ‘Dat is precies wat ik heb gewild.’”

Het is dus een slimme pr-truc, legt hij uit. “Het is een heel slimme omkering van iets wat op je af dreigt te komen en wat heel negatief voor je is. Je draait het om op een manier dat je er eigenlijk nog een positieve draai aan kan geven, een spin aan kan geven, waardoor je kan zeggen: ‘Hier heb ik zelf om gevraagd.’”

Johnny is dus gewoon een mediastrategie aan het uitzetten? “Totaal. En dat ‘trial by media’, daarmee schermen, en ondertussen zelf ook die kant op gaan…”

Vlucht naar voren

Saskia Belleman, de rechtbankverslaggever van De Telegraaf, zegt bij ‘Jinek’ dat Johnny het OM helemaal niet kan verzoeken om vervolging. “Nee, dat werkt niet zo. Het Openbaar Ministerie bepaalt zelf wie ze vervolgen en wanneer. Daar is eerst grondig onderzoek voor nodig.”

Waarom doet hij het dan? “Ja, het is denk ik meer een vlucht naar voren en laten zien van: ‘Ik vraag om vervolgd te worden, dus ik ben onschuldig, want anders zou ik dat niet vragen.’ Ik denk dat dat meer de gedachte erachter is.”

Eva Jinek: “Publicitair gezien?”

Saskia: “Ja.”

Winston gelooft Johnny

Onzin, zegt Johnny’s boezemvriend Winston Gerschtanowitz. “Ik denk dat Johnny het helemaal niet om die reden doet. Ik denk dat Johnny gewoon in een fase zit dat van hem gevraagd wordt of hij moet stoppen met zijn programma, terwijl het in dit land nog steeds zo is dat je onschuldig bent tot schuldig bevonden. Maar zo werkt het helaas niet.”

“Als je leest wat er allemaal over hem geschreven wordt, dan denk ik toch dat heel veel mensen aannemen of schrijven dat het toch wellicht in hun mening anders is. (…) Als je zoals hij sterk weet dat hij onschuldig is, dan denk ik dat hij het snel naar voren wil halen, want dan kan hij door. Dit is natuurlijk heel pijnlijk nu. Er is elke dag iets wat een kop maakt en schadelijk is.”

Hypocriet

RTL Boulevard-ster Luuk Ikink vindt het vooral hypocriet dat Johnny en zijn advocaat steeds roepen dat ze geen ’trial by media’ willen. “Dat is wel opmerkelijk, hè? Want ze vragen dan eigenlijk in dat persbericht van gisteren: ‘Dit moet bij de rechter worden uitgevochten’, en vervolgens zit hij dezelfde avond bij Op1”, zegt hij in zijn showrubriek.

Het optreden van Johnny’s advocaat Peter Plasman bij Op1 is ook een mediastrategie, denkt Luuk. “Het lijkt ook wel dat hij daar gaat zitten van: ik ga een beetje goodwill proberen te creëren omdat dat verhaal in HP/DeTijd ontzettend schadelijk was. Daar staan ontzettend heftige dingen in.”

Tv-kenner Rob Goossens: “Dat is ook onderdeel van het mediacircus. Als hij dat wil voorkomen, moet hij dat niet doen. (…) Het is tamelijk surrealistisch aan het worden.”

Wat zegt Roos?

Columniste Roos Schlikker heeft ‘moeite’ met de houding van Johnny, zegt ze in Vandaag Inside. “Hij zegt de hele tijd: ‘Ik moet bijna mijn tong afbijten om er niet iets over te zeggen’, ‘trial by media’, etcetera, maar intussen komt hij er in zijn eigen programma wel steeds op terug. Nu zit zijn eigen advocaat bij Op1. Dat vind ik wel ingewikkeld.”

Momenteel is Johnny met paasvakantie en wordt hij in HLF8 vervangen door Hélène Hendriks.

Fragment

Paul over Johnny’s pr-truc:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Johnny de Mol inderdaad om vervolging vraagt als onderdeel van een pr-strategie?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen