OM onderzoekt Johan Derksen: ‘Is het niet allemaal verzonnen?’

Johan Derksen maakt flink wat los. Het OM gaat zijn controversiële uitspraken in Vandaag Inside onderzoeken. Ondertussen denkt René van der Gijp dat het verhaal van A tot Z gelogen is.

Johan Derksen © SBS

Vandaag Inside beleeft een bizarre uitzendweek. De grote ster van het programma, Johan Derksen, bekende dinsdag een bewusteloze vrouw te hebben gepenetreerd met een grote kaars. Een avond later, gisteren dus, slikte hij dat weer in en beweerde hij alleen een grote kaars tussen de benen van de vrouw in te hebben gezet. “Gewoon zo omhoog.”

OM doet onderzoek

Het OM gaat dit nu onderzoeken. “Het Openbaar Ministerie heeft besloten een opsporingsonderzoek in te stellen. Dit onderzoek is gericht op de waarheidsvinding van mogelijk strafbare gedragingen waarover in dat programma gesproken is. Daarbij roepen wij betrokkenen op, voor zover dat nog mogelijk is, hun verhaal te doen.”

De uitspraken van Johan worden afgekeurd door het OM. “Duidelijk is dat hier sprake is van zeer af te keuren grensoverschrijdend gedrag. Daarbij is ook de wijze waarop er in het TV-programma over gesproken wordt bijzonder kwetsend. Dit kan slachtoffers van zedenfeiten ook na een lange tijd diep raken.”

Verjaringstermijn

Kennelijk is het OM er niet zeker van dat de mogelijke wandaden van Johan al zijn verjaard. “De resultaten uit het onderzoek zullen door het OM beoordeeld worden op hun strafrechtelijke relevantie. Daarbij moeten we rekening houden met verjaringstermijnen.”

Wat denkt het OM daarvan? “Die termijnen hangen af van de aard en de context van en het moment waarop een strafbaar feit gepleegd zou zijn.”

Alles verzonnen?

René van der Gijp denkt ondertussen dat alle uitspraken van Johan verzonnen zijn. “Ik zal je wat vertellen, Wilfred, en dat geloof je misschien niet en hij (Johan, red.) gaat het ook nooit vertellen, maar ik geloof het verhaal niet. Ik geloof het verhaal niet. Het is een verhaal van vijftig jaar geleden.”

Zelf vertelt René ook regelmatig verhalen die helemaal niet waar zijn. “Ik vertel verhalen in het land ook, hè? Daar is de helft van waar en de andere helft heb ik er in die twintig jaar bij verzonnen om het verhaal leuker en beter te maken.”

‘Ik geloof het niet’

Het was gewoon amusement, zegt René. Het verhaal klopt volgens hem niet. “Je gaat naar een huis met twee mannen die lam zijn en twee vrouwen die nóg lammer zijn, dus die tegen het bewusteloze aan zitten… Daar geloof ik niet in. Ik geloof niet dat het zijn verhaal is.”

“Wat hij heeft willen doen is een verhaal vertellen waardoor hij zeg maar over Johnny kon zeggen van: ‘We hebben allemaal wel eens wat gedaan.’ Er zal wel iets van het verhaal waar zijn, maar ik geloof er maar 30 procent van.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen