Heleen van Royen bekent jeugdzonde en ontploft live op televisie

Heleen van Royen heeft live op televisie een jeugdzonde bekend, die volgens haar vergelijkbaar is met het verhaal van Johan Derksen. Vlak daarna ontploft ze tegen medetafelgast Susan Smit.

Heleen van Royen en Susan Smit © HLF8

De ophef over de uitspraken van Johan Derksen gaat volgens Heleen van Royen veel te ver. De schrijfster, wier zoon op de redactie van Vandaag Inside werkt, denkt dat de uitspraken van de voetbalanalist wel héél erg worden opgeblazen. Heel veel mensen hebben in hun jonge jaren dingen gedaan die eigenlijk niet kunnen, zegt ze in de talkshow HLF8.

Cointreau

Heleen moest door Johan terugdenken aan een van haar eigen jeugdzondes. “Toen ik die anekdote hoorde, met schaamte opgebiecht, dacht ik zelf aan mijn eigen jeugd en dat ik een keer met mijn zus een buurjongen helemaal dronken heb gevoerd met Cointreau.”

Gastvrouw Leonie ter Braak grijpt dan kortstondig in, aangezien live televisie tegenwoordig gevaarlijker is dan ooit: “Kijk uit, hè, waar je nu naar toegaat.”

Heleen vervolgt lachend: “Ik ga het allemaal vertellen! Het OM mag het gaan onderzoeken!”

Glaasje voor glaasje

Wat is er gebeurd? Heleen: “We waren nog onder de twintig en ook losgeslagen. En de buurjongen die we allebei heel leuk vonden hadden we ons huis ingelokt, er stond een enorme fles Cointreau, die hebben we echt bij hem naar binnen gegoten glaasje voor glaasje. Nou, gelukkig heeft hij het overleefd en geen alcoholvergiftiging opgelopen.”

Medetafelgast Susan Smit, die anti-VI is, daarop: “Maar heb je iets op oneerbare plekken gestoken?”

Heleen: “Ik weet het niet eens meer.” Dan: “Niet gestoken, nee, maar we deden… Hij was natuurlijk niet meer, weet je wel…”

Susan: “Ik vind het geen vergelijkbare anekdote.”

Heleen: “Ik wel.”

Susan: “En wij lachen hier ook niet om.”

In de mood

Heleen denkt dat de commotie over Johans uitspraken iets te ver gaar. “Nee, natuurlijk hoef je daar niet om te lachen. Ik wil alleen maar zeggen: als er drank en mannen en vrouwen in het spel zijn die allemaal in een soort seksmood zijn, dan wordt het heel vaak rommelig en dit klonk ook als een heel rommelig verhaal.”

Bert van der Veer, die naast Heleen zat als pro-VI-gast (Susan en Yesim Candan zaten tegenover hen als critici), vindt het ook te ver gaan. “Bij Jinek zag je dat er werd opgeroepen dat adverteerders zich terug moesten trekken. Het meest ben ik geschrokken van Marcia Luyten, een goede journaliste, die vond dat het hele programma maar van de buis af moest.”

Heleen ontploft

Aan het eind van de uitzending maakt Heleen nog één statement. “Ik wil nog één dingetje zeggen. Dat het OM nu een onderzoek gaat instellen en getuigen oproept om zich te melden, vind ik wel echt een klap in het gezicht van alle vrouwen die wél aangifte hebben gedaan en die al héél lang zitten te wachten op de behandeling van hun zaak.”

Ze vervolgt: “Échte zedenzaken, échte vrouwen die écht aangifte hebben gedaan en niet een of ander kroegborrelpraat van vijftig jaar geleden. OM, ga je met de zaken van nú bezighouden met de vrouwen die nú daarop zitten te wachten.”

Susan denkt daar anders over: “De vrouwen die deze commotie zien denken en het morgen overkomt, denken: ja! Ik ga wél aangifte doen!”

Dan ontploft Heleen. Schreeuwend: “Nee, die denken: oh lekker, nu zijn we bij 1974! Ik zou echt superpissig zijn!”

Twitter

Een saillant detail is dat Susan Smit letterlijk vooraan in de rij stond om bij Johnny de Mol aan te schuiven ná het uitlekken van de heftige aangifte van Shima Kaes. Zij beschuldigt hem van zware mishandeling en poging tot doodslag.

Journaliste Carmen Felix vraagt zich op Twitter af waar bij alle VI-critici de HLF8-schaamte blijft.

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen