Bas Smit onder vuur: ‘Seksisme en drugsgebruik op de werkvloer’

De bezorgdienst van Bas Smit, Zapp, wordt flink onder vuur genomen in Het Parool. Er is volgens de krant sprake van drugsgebruik en seksisme op de werkvloer. “Ik ben enorm geschrokken.”

Bas Smit © Instagram

Bas Smit heeft vorig jaar de flitsbezorgdienst Zapp naar ons land gehaald en maakt als een van de investeerders continu reclame voor het bedrijf op zijn Instagram-kanaal. Hij verschijnt dan steevast lachend, gierend en brullend in beeld, maar voor de vrouwen in zijn bedrijf valt er volgens Het Parool weinig te lachen.

Gekkenhuis

Het is een zooitje bij de bezorgdienst van Bas, meldt Het Parool. De krant focust zich op het distributiepunt aan het Zeeburgerpad in Oost. “Omwonenden doen hun beklag, (voormalig) werknemers spreken van drugsgebruik op de werkvloer en een onveilige werkplek voor vrouwen.”

De krant heeft met meerdere medewerkers van het filiaal gesproken en die schetsen een verbijsterend beeld van Bas’ bedrijf. “Het is een gekkenhuis, bijna iedereen gebruikt drugs – bezorgers én orderpickers”, zegt een van hen. “Als je de winkel binnenkomt, kan je de wiet vaak gewoon ruiken en er wordt gesnoven.”

Seksisme

Het gevolg daarvan is niet alleen dat de koeriers ‘doorgesnoven’ op pad gaan, maar ook dat die jongens vervolgens ‘seksistische opmerkingen naar vrouwen maken’. “Als vrouw voelde je je dan niet op je gemak. En als een supervisor zoiets zei en je ging er niet in mee, dan moest je rotklusjes doen”, zegt een vrouwelijke medewerker.

Volgens de gemeente Amsterdam zijn er bovendien zo’n honderd meldingen van overlast van het filiaal in Oost. Er is onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat de geluidsnorm wordt overschreden. Er volgen nu waarschijnlijk bestuurlijke sancties, is te lezen in de krant.

Bas in shock

Bas beweert er allemaal niets van te weten. Hij zegt ‘enorm geschrokken te zijn van deze ernstige berichten’. “Het is niet meer dan terecht dat Zapp een volledig onderzoek is gestart. Ik weet dat Zapp de ernst van deze beschuldigingen zeer hoog opneemt en passende maatregelen zal nemen.”

Journaliste Carmen Felix is kritisch. “Ben heel erg team flitsbezorgers maar deze partij mogen ze onmiddellijk opdoeken van mij, gewoon omdat ik Bas Smit en z’n grote paardenmuil niet trek”, schrijft ze op Twitter.

Parool en Bas

Het Parool-artikel ‘Het regent klachten over flitsbezorger Zapp: geluidsoverlast, drugsgebruik en seksisme op de werkvloer’ kunt u hier lezen.

Bas, de man van Nicolette van Dam, plaatste vorige week op Instagram nog een jolig filmpje over zijn bezorgbedrijf:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Bas Smit zet talloze BN'ers in om Zapp te promoten. Wat vindt u van flitsbezorgers?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen