Paul de Leeuw denkt dat Poetin voorlopig nog geen kernbom gooit

Paul de Leeuw denkt dat Vladimir Poetin voorlopig nog geen kernbom afvuurt op Amerika of Europa. “Voordat er kernwapens worden ingezet dan moet er echt nog wel iets gebeuren hoor…”

Paul de Leeuw © Op1

De Russische aanval op Oekraïne is nog altijd het gesprek van de dag. Ook Paul de Leeuw heeft het er uitgebreid over in zijn podcast De Leeuw Lult Verder. Tv-maker Sinan Can zegt daarin te vrezen voor de Russische president Vladimir Poetin. “Ik ben bang dat waar hij ook op uit is, dat het hem gaat lukken.”

Kernwapens

Wat vindt Sinan van Poetins dreiging met kernwapens? “Dat hij zegt: ‘Ik ga kernwapens inzetten’, dat is een stukje tactiek en strategie. Je weet dat iedereen daar bang voor is. Je moet ook wel echt gek zijn om een kernwapen in te zetten in je buurland. Ik bedoel: de gevolgen zijn onoverzichtelijk. Ik zou niet een kernbom in mijn eigen achtertuin willen gooien.”

Paul: “Ja, maar ik geloof dat hij hem ook iets verder gaat plannen hoor. Ik denk dat hij meer het Westen het betaald wil zetten. Wat ik een onhandig iets vond is dat Ursula von der Leyen zei: ‘Ja, natuurlijk mag Oekraïne lid worden van de NAVO.’ Dat vind ik nogal een discussiepunt, want daar gaat het natuurlijk om: hoe bedreigend voelt Rusland zich als Oekraïne lid mag worden van de NAVO?”

Duitsland pakken

Medegast Richard Groenendijk: “Denk je serieus, Paul, dat er een mogelijkheid in zit dat hij Duitsland wil pakken met een kernwapen?”

Paul: “Nee, nee, ik zou dan denken Luxemburg of Zoetermeer.”

Richard: “Nee, serieus, ik vind het zelf ook wel beangstigend moet ik zeggen.”

Paul: “Nou ja, voordat er kernwapens worden ingezet dan moet er echt nog wel iets gebeuren hoor…”

Doorgeslagen

Paul denkt dat Poetin doorgeslagen is tijdens de coronapandemie. “Ik zag die foto dat hij in gesprek was met de legerleiding. Hij zat aan het hoofd van de tafel en 5,5 meter verderop zaten die twee mannen, omdat hij al twee jaar in een soort coronabunker zit. Hij wilde zich door niemand laten omringen uit angst dat hij zelf op 72-jarige leeftijd corona zou oplopen.”

Richard verzuchtend: “China moet je volgens mij ook niet uitvlakken. Je hoort er bijna niemand over, maar ik ben eigenlijk wel het bangst voor China. Die zitten overal al in economisch gezien.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen