Joris Luyendijk teleurgesteld in VPRO na afslachting in Buitenhof

Joris Luyendijk is zwaar teleurgesteld in de VPRO. Hij voelt zich belazerd na de Buitenhof-uitzending van een maand geleden, waarin hij behoorlijk hard werd aangepakt door twee gasten aan tafel.

Sylvana Simons, Joris Luyendijk, Neelie Kroes © Buitenhof

Presentator Twan Huys ontving Joris Luyendijk een maand geleden in Buitenhof om te praten over zijn boek De Zeven Vinkjes. Hierin onderzoekt hij de heerschappij van mannen zoals hijzelf. Mannen die alles meehebben, oftewel mannen met de zeven vinkjes die hij benoemt in zijn boek. Die zouden onterecht vaak op hoge posities belanden.

Afschuwelijk

Joris werd aan de Buitenhof-tafel behoorlijk hard aangepakt door gastheer Twan Huys en de andere gasten aan tafel, namelijk Sylvana Simons en Neelie Kroes. Zo was Neelie flink geïrriteerd omdat Joris in zijn boek beweert dat zij zich haar deftige accent zou hebben aangeleerd. Ze dwong hem live op televisie min of meer tot excuses. Die maakte hij ook.

Het was een vreselijk ervaring, zegt Joris nu in The Friday Move. “Ik werd daar tegenover twee mensen gezet die het boek niet hadden gelezen en wel kritiek herhaalden van anderen die het boek ook niet hadden gelezen, terwijl ik dacht dat ik daar mocht gaan vertellen wat ik daar in 2,5 jaar bij elkaar had bedacht. Dat was echt afschuwelijk, ja.”

Overvallen

Achteraf gezien klopt zijn bewering over Neelie wel degelijk, aldus Joris. “Ja, maar ze hadden ervoor gekozen om mij daarmee te overvallen. Dat was echt niet leuk. (…) Al kun je ook zeggen dat ik dat nog steeds bij haar had moeten checken. Ik had denk ik ook wel ergens een fout gemaakt.”

Het Buitenhof-optreden is Joris heel slecht bevallen. “Wat ik heel heftig vond: als je 2,5 jaar werkt aan een boek, enorm veel research doet en het zó toegankelijk probeert te maken zodat iedereen het in elk geval kan lezen, en dan krijg je 40 seconden om te vertellen en vervolgens storten ze een bak kritiek over je uit… Dan heb je als auteur niet meer de kans om te vertellen wat je hebt uitgezocht.”

Teleurgesteld

Het steekt Joris met name dat de VPRO hem dit flikt. “Dat dat bij de VPRO was, met wie ik zeven Tegenlicht-uitzendingen en twee seizoenen Zomergasten en Wintergasten, en zij mij niet alleen voor de bus gooiden, maar zelf de bus bestuurde en vervolgens niets meer liet horen… Dat vond ik heel heftig.”

Buitenhof deed dit moedwillig, aldus Joris. “Oh, ze wisten precies wat ze deden. Ze dachten: we gaan eens even scoren op Twitter.”

Fragment

Een fragmentje van toen:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen