Özcan Akyol bedreigd: ‘We gaan jou ontmaskeren als verkrachter!’

Özcan Akyol is naar de politie gestapt vanwege vreemde mailtjes. Daarin werd gedreigd om hem te ontmaskeren als verkrachter. “We gaan jou ontmaskeren als verkrachter, als aanrander!”

Özcan Akyol © SBS 6

Johan Derksen vertelt aan tafel bij Vandaag Inside dat het tegenwoordig heel makkelijk is om iemand ongefundeerd te beschuldigen van grensoverschrijdend gedrag. “De situatie is zo, Eus: als je een hekel aan iemand hebt, als jij het verkeerde toontje aanslaat en ik dien een klacht in, dan komt er een bericht ‘overschrijdend gedrag’.”

Verkrachter

Er wordt dan al heel snel een oordeel geveld, aldus Johan. “Dan denken mensen meteen dat je ergens aan gezeten hebt. Ze kunnen je nu echt een oor aannaaien. Dat gebeurt ook. Bij Volt is het uit de hand gelopen, hier is het uit de hand gelopen (voorzitter politievakbond, red.). Het is heel onrechtvaardig zoals mensen nu veroordeeld worden.”

Daarop haakt Özcan in met zijn verhaal. “Sterker nog: het wordt ook echt misbruikt. Ik kreeg twee weken geleden ofzo een anoniem mailtje. Dat was van zogenaamde bezorgde vrouwen die zeiden: ‘We gaan jou ontmaskeren als verkrachter, als aanrander. We gaan naar je baas, dus reageer maar op deze mail. We gaan sowieso aangifte doen.’”

Migratieachtergrond

Het was heel verdacht, vertelt hij. “Ik merkte aan alles en hoe het geschreven was: dit klopt niet, dit komt niet van een vrouw. Dat kun je zien aan hoe ze formuleerden enzo. Het was heel slecht taalgebruik, dus ik denk dat het eigenlijk een man was met een migratieachtergrond. Hoe dan ook: ik heb niet gereageerd, maar een week later kwam weer zo’n mail.”

Wat stond daarin? “Van: ‘We gaan nu reageren, anders gaan we naar je werkgevers.’ Ik dacht: dit is een soort afpersing, dus ik heb aangifte gedaan.”

Politie

De politie heeft Özcan goed geholpen, vertelt de programmamaker. “De politie nam het heel serieus op, want zij lazen ook van: dit klopt niet, dit is duidelijk een crimineel.”

“Het was anoniem verstuurd via Protonmail ofzo, dat is encryptisch mailen. Ze hebben dat bedrijf gevorderd, maar ze konden niet vinden wie de afzender was, want het was VPN. Er is nog een ander middel geprobeerd om die lui op te sporen, maar dat lukt niet.”

Fragment

Het fragment:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Welke vaste VI-gast ziet u liever aan tafel?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat de carrière van Thijs Römer voorbij is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen