Margriet van der Linden stopt met M: ‘Arjen Lubach naar zeven uur?’

Margriet van der Linden stopt met haar talkshow M, heeft ze vanavond voor de uitzending laten weten aan haar redactie. De laatste aflevering is morgen al. “Verhuist Arjen Lubach naar zeven uur?”

Margriet van der Linden en Arjen Lubach © NPO

Na vijf seizoenen van de talkshow M, heeft Margriet van der Linden ‘in goed overleg’ met KRO-NCRV besloten dat er in het najaar van 2022 geen vervolg komt van de talkshow. Het is geen verrassing: de kijkcijfers waren dramatisch slecht. De laatste aflevering is morgen al, om 19.00 uur op NPO 1.

Geen nieuw seizoen

Wat zegt Margriet in de officiële verklaring? “Na vijf seizoenen van Talkshow M heb ik besloten geen volgend seizoen meer voor te bereiden. Het was geen lichte beslissing want al die tijd hebben we met enorm veel plezier, betrokkenheid en hard werken een mooie, inhoudelijke talkshow gemaakt.”

Ze vervolgt: “Voor mij persoonlijk is dit een geschikt moment om samen met KRO-NCRV en NPO verder te kijken naar een ander format passend bij de wensen van de kijker en bij mij persoonlijk. Daar kijk ik enorm naar uit. De eerste ideeën zijn er en zodra deze concreet worden zal ik daar meer over bekend maken.”

Arjen Lubach

Na het weekend begint het nieuwe seizoen van Khalid & Sophie op het tijdstip van M, maar Amerika-kenner en tv-insider Victor Vlam denkt dat ook deze talkshow stopt. Hij zegt in zijn podcast De Communicado’s te verwachten dat De Avondshow met Arjen Lubach na de zomer dé nieuwe zevenuurtalkshow van NPO 1 wordt.

Victor: “Reden om dat te doen is dat M op dit moment een dráma is. Het is een drama. Het trekt meestal maar rond de 600 duizend kijkers, terwijl De Wereld Draait Door in de winter, als dit soort tijdvakken het best bekeken worden, een paar jaar geleden nog 1,4 miljoen kijkers had op hetzelfde tijdstip op NPO 1. Er zijn dus 800 duizend kijkers weggegaan.”

Charisma

Khalid & Sophie doet het niet beter op dit tijdstip, vervolgt hij. “Het punt is: al die talkshows scoren niet. (…) Dan kun je er wel weer een nieuw persoon voor in de plaats zetten, maar wie heeft nou het charisma om dat tijdvak op te vullen? Waarschijnlijk is er niemand in Hilversum die dat kan. Niemand heeft een naam die groot genoeg is.”

Behalve Arjen Lubach, aldus Victor. Dan moet zijn huidige Avondshow wel iets langer worden. “Het programma van Arjen Lubach duurt nu 25 minuten een dat betekent dat je 20 minuten nieuwe content erbij nodig hebt. Dat kun je opvullen door er één extra gast aan toe te voegen, wat de latenight-comedyshow in Amerika natuurlijk ook hebben.”

Gegarandeerde hit

Victor wijst erop dat Arjen de titel van zijn talkshow niet hoeft te veranderen. “Ik denk dat ze niet voor de naam Lubach Laat (zoals de pilot ooit heette, red.) hebben gekozen, omdat zij bij zichzelf denken: we willen de mogelijkheid openhouden om het naar zeven uur te verplaatsen, want dan kun je de naam De Avondshow wel degelijk handhaven.

Arjen als opvolger van M en Khalid & Sophie is een meesterzet, denkt Victor. “Je hebt dan bijna een gegarandeerde hit op het zevenuur-tijdstip.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen