HLF8-gast die wilde vechten tegen Russen weer terug: ‘Was een zooitje’

HLF8-gast Harry uit Spakenburg, die vorige week aan de talkshowtafel van Johnny de Mol aankondigde te gaan vechten tegen de Russen, is alweer terug uit Oekraïne. “Het was een zooitje.”

Johnny de Mol en Harry uit Spakenburg © SBS 6

Harry uit Spakenburg zat vorige week maandag vastberaden aan de talkshowtafel van Johnny de Mol: hij liet zijn vrouw en kind achter in Nederland om af te reizen naar Oekraïne. Hij zag het als zijn roeping om dat land te helpen in de strijd tegen de Russen. Zijn vrouw zat boos achter hem in het publiek; die was het er allemaal niet mee eens.

Verkeerde afslag

Twee dagen na de uitzending, vorige week woensdag dus, vertrok Harry. Hij werd Oekraïne echter niet binnengelaten: “Omdat ik geen contacten had.” Vervolgens verzon hij dat hij een journalist was. “Dus toen kwam ik wel de grens over. Ik in één streep door naar Lviv en vanuit Lviv meteen door naar Kiev, alleen daar ben ik nooit aangekomen dus. Nee…”

Waarom is Harry niet in Kiev aangekomen? De navigatie werkte niet lekker. “Ik reed op mijn navigatie en ze hebben heel veel wegen afgezet en overal blokkades. Ik nam met de navigatie waarschijnlijk een verkeerde afslag en ik stond voor een kapotgeschoten brug.”

Kip schieten

Die kapotgeschoten brug zag er spectaculair uit, aldus Harry. “Ik dacht: mooi, dat zie je niet elke dag, ik maak een foto en een filmpje. En ik draai om, ik wil terug, en ik zie een soort van basis. Ik wilde terugrijden en er waren in één keer allemaal soldaten. Oekraïense soldaten. Ik dacht: nou, het zal wel, want die zag ik de hele weg al.”

Harry hield zijn Nederlandse paspoort daarom paraat. “Nou, daar kreeg ik de kans niet voor. Ik werd uit de auto gesleurd op de grond. Ik had ook allemaal shit in de auto. Ik had een kruisboog mee om te jagen. Ik denk: als ik niets te eten heb, dan kan ik een kip schieten, want die lopen daar genoeg. Ik had een legeroutfit en legerkisten mee.”

Zak over hoofd

De Oekraïense soldaten dachten dat Harry een Rus was. “Zij zeiden dat ik Russische legerschoenen had. Zij zeiden: ‘You are a Russian spion!’ Ik zeg: ‘Nee, ik kom van Holland, ik kom van Holland! Ik kom helpen!’ Maar ja, het mocht niet baten. Ik ging bóem op het asfalt, handen op de rug, ingetapet, zak over m’n hoofd, helemaal ingetapet.”

Uiteindelijk lieten ze hem gaan, maar wel nadat zijn hele telefoon was doorgelicht. “Ze hebben ook m’n hele telefoon gewist.”

Zooitje

Heeft Harry zichzelf niet een beetje overschat? Hij kan toch ook helpen bij het grensgebied. “Nee, daar was het zo’n zooitje. Daar stonden alleen maar criminelen aan de kant met leren jasjes en rare ronselaartjes. Het leken net dealers in Amsterdam die vragen of je coke wil kopen. Dan zeggen ze: ‘Army? Join army?’”

Ah, die types bij het grensgebied vindt hij louche, maar zichzelf mengen tussen de bloeddorstige Russen in Oekraïne lijkt hem wél een goed idee. Koekoek! “Ik werd gelukkig door humanitaire groepen aan de kant gehaald van: ‘Luister, ga alsjeblieft met ons mee. Luister even naar ons en als je naar ons geluisterd hebt, maak dan je keuze.’ Ja, vage shit, ja.”

Johnny sneert

Johnny de Mol: “Ja, maar als je even naar dit verhaal goed luistert… We moeten allemaal doen wat in onze mogelijkheden ligt. Ik denk niet dat hier jouw mogelijkheden liggen.”

Harry uit Spakenburg: “Nou ja, ik heb het geprobeerd. Als iedereen niks doet!”

Fragment

Een fragment:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Harry uit Spakenburg een beetje een oelewapper is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Jandino Asporaat schept op over zijn BN'er-privileges. Onhandig of leuk voor hem?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen