Eva Jinek springt uit haar velletje: ‘Poetin is een klootzak!’

Eva Jinek is gisteren behoorlijk uit haar velletje gesprongen in haar talkshow op RTL 4. Na een emotioneel item over de Oekraïne-oorlog, verloor ze haar zelfbeheersing: “Poetin is een klootzak!”

Vladimir Poetin en Eva Jinek © RTL

Programma’s op televisie worden nu al weken gedomineerd door Poetins oorlog in Oekraïne. Gisteren had Eva Jinek een echtpaar aan tafel zitten dat met één doel naar de Poolse grens is gereden: Oekraïense vluchtelingen ophalen om thuis op te vangen. “Ik ga morgen terug”, zei de bewuste meneer.

Klootzak

Eva daarop: “Wie ga je halen?” Hij: “De beste vriendin van Karina.” Zij: “Geweldig.”

Het barmhartige echtpaar zorgde voor applaus in de studio. Eva wilde het item afsluiten, maar schoot vol. Ze herpakte zich snel. “Goed… Ik kan het.”

Dan verliest Eva haar zelfbeheersing: “We gaan het over die klootzak hebben: Poetin. De oorlog in Oekraïne duurt voort en niemand weet waar die zal eindigen. Sorry voor deze niet-talkshowwaardige taal, maar het moest er even uit. De grote vraag is: wat drijft de Russische president Poetin?”

Onherkenbaar

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, legde aan Eva uit dat Poetin mogelijk ontspoord is. “Hij is een andere man nu dan dat hij twee jaar geleden is. De laatste jaren, misschien komt het door Covid en dat hij in isolatie heeft gezeten, nu herken ik hem niet meer… Ik herken hem niet meer zoals ik hem heb leren kennen.”

“Hij is heel erg bang, zegt men, voor Covid. Er zijn heel weinig mensen die toegang tot hem krijgen. Omdat hij zoveel macht heeft is niemand hem ook bereid om de hele waarheid te vertellen, dus ik sluit niet uit dat iemand tegen hem heeft gezegd: ‘We regelen het wel even. Een paar dagen en het is voorbij.’ En ja, nu zit hij in de problemen.”

Gekke patiënt

Eva: “Hier in het Westen zeggen mensen heel makkelijk, ook aan deze tafel regelmatig: ‘Hij is gek. Hij is helemaal gek geworden. Hij is een patiënt eigenlijk.’ Is dat zo of volgt hij zijn eigen ratio en zien wij dat gewoon niet wat dat is?”

Rusland-kenner Mariëlle Wijermars daarop: “Ik denk dat we heel erg moeten oppassen met denken: hij is gek. Dat is een heel simpele verklaring. Ik denk dat we daar niets aan hebben. Analytisch gezien zegt het ons niets, omdat we dan overgeleverd zijn aan een gek. Ik mag hopen dat dat niet de situatie is.”

Poetins rijk

Frans denkt dat Poetin te veel haast heeft. “Hij heeft gewoon gedacht: ik heb nu nog even, ik ben 69, ik heb niet het eeuwige bestaan als president van Rusland, en mijn land heeft nog even want nu hebben ze mijn olie en gas nog nodig, als die straks gaan verduurzamen kan ik dat niet meer aan ze verkopen, ik heb niks geïnvesteerd in een andere economie, nu ben ik nog machtig, nu moet ik mijn rijk vestigen.”

“Daarom denk ik dat hij haast heeft. In die haast heeft hij denk ik de grootste fout van zijn leven gemaakt.”

Fragment

Frans in Jinek:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Eva Jinek noemt Vladimir Poetin in haar talkshow een klootzak. Gaat dat te ver?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen