René van der Gijp wil Russen keihard raken: ‘Dan maar geen benzine’

René van der Gijp vindt de sancties tegen Rusland niet ver genoeg gaan. We moeten ze kéihard raken, zelfs als we daardoor op benzinerantsoen moeten, zegt hij. “Dan ga ik met de trein.”

Johan Derksen en René van der Gijp © SBS 6

De Russische president Vladimir Poetin is een bloeddorstige oorlog begonnen in Oekraïne. De sancties die zijn ingesteld door de Europese Unie vallen behoorlijk tegen, omdat veel landen aan hun eigen economische belangen denken. Dat is in deze situatie volstrekt ongepast, zegt René van der Gijp in zijn programma VI Vandaag.

Keihard ingrijpen

We moeten volgens René keihard ingrijpen. “Al die landen kijken natuurlijk wel dat ze zelf niet geraakt worden, maar je moet gewoon een pakket samenstellen waarbij je ook weet dat je zelf geraakt wordt. Dan laat ik m’n auto maar vijf maanden staan en ga ik met de trein hiernaartoe.”

Hij vervolgt: “Hij moet gewoon kei- en keihard aangepakt worden die man. Als je nou eens de beelden ziet van die mensen die in die stations slapen met kinderen. Die man heeft gewoon een land aangevallen dat hem geen vlieg kwaad doet… Alleen omdat hij er een teringhekel aan had. Die man kun je toch gewoon als oorlogsmisdadiger veroordelen?”

Oorlogsmisdadiger

Telegraaf-journalist Wierd Duk: “Zo gaat hij ook wel gezien worden, als oorlogsmisdadiger. Dat kan niet anders. In die zin is Poetin zichzelf ook internationaal volledig aan het isoleren.”

Hélène Hendriks: “Wat moet er nou nog gebeuren voordat ze het internationale betalingsverkeer afsluiten?”

Wierd: “Dat snap ik ook niet. (…) Europa is zoals altijd weer verdeeld. Straks hijsen ze daar de Russische vlag. Dat is onvoorstelbaar. Het is voor veel mensen een beetje een ver-van-mijn-bed-show, maar het is alsof de Russen Rome of Berlijn of Londen innemen, hè? Kiev is een Europese stad.”

Isoleren

Ook Johan Derksen pleit voor een zeer strenge aanpak van Rusland. “Hij blijft tot hij dood gaat gewoon zitten. Je moet hem isoleren. Hij bestaat niet meer. Heel Rusland bestaat niet meer.”

Hélène: “Maar riskeer je daar geen wereldoorlog mee?”

René: “Ja, maar je moet toch iets? Je kunt hem toch niet zijn gang laten gaan?”

Wierd: “Poetin moet internationaal compleet geïsoleerd gaan worden. Ook al doen we militair niks. We moeten wel proberen om hem helemaal kapot te sanctioneren.”

Soft pakket

René: “De sancties zullen ons ook raken, maar dat is toch niet erg?”

Johan: “Nee, dat is inherent aan sancties. Ik denk dat de bevolking van Oekraïne zich behoorlijk in de steek gelaten voelt.”

René: “Je kan dit toch niet zomaar toelaten man? Ze vallen gewoon een buurland in. Dat is hetzelfde als dat wij vanavond Brussel overnemen. Waar gaat het over man?”

Wilfred: “Het is raar dat het zo’n soft pakket is nu.”

Johan: “De gemoedstoestand van die man is gevaarlijk.”

Eerder op de avond, in de talkshow HLF8, pleitte ook Erik Dijkstra voor stevigere sancties. “Ik hoor al dagenlang: ‘Sancties, sancties!’ Maar daar lacht Poetin toch gewoon om? Als je écht iets zou willen, dan moet je zeggen: ‘We gaan hélemaal stoppen met het Russische gas.’ Russische gas en olie. Gewoon helemaal mee kappen.”

Lees ook

Gasprijzen door het dak: ‘Nog geen alternatief voor Russisch gas’ (RTL Nieuws)

Fragment

Een fragment uit VI Vandaag:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Bent u bereid om net als René van der Gijp te lijden onder economische sancties tegen Rusland?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen