Eva Jinek: ‘Moeten we niet gewoon troepen sturen naar Oekraïne?’

Eva Jinek begrijpt niets van het ‘softe’ sanctiepakket tegen Rusland. Ze vindt dat we het Vladimir Poetin veel moeilijker moeten maken. “Moeten we geen troepen sturen naar Oekraïne?”

Kajsa Ollongren en Eva Jinek © RTL

Het is voor Eva Jinek onbegrijpelijk dat Europa niet bereid is om Rusland financieel af te snijden van de buitenwereld door de afkoppeling van SWIFT. “Er is steeds gezegd dat er eensgezindheid is, ‘we gaan voor maximale sancties’ en ‘dit is onbestaanbaar’”, aldus de presentatrice in haar gelijknamige talkshow op RTL 4.

Eva begrijpt het niet

Eva ziet vooral woorden maar geen daden. “Merkel hadden we niet meer gezien sinds ze klaar was met haar ambtstermijn en die komt uit retraite om te zeggen dat het onbestaanbaar is dat dit in Europa gebeurt. Een schandalig iets, erger dan alles dat tot nu toe na de Tweede Wereldoorlog is gebeurd, en dan blijkt dat het zwaarste middel dat er is, tóch nog niet door is gegaan. Dat begrijp ik niet.”

Haar talkshowgast Floor Bremer, verslaggeefster van RTL Nieuws: “Dat is ook heel lastig uit te leggen. Als je het aan Nederland vraagt, zeggen ze ook: ‘Wij hadden het wel gewild.’ Dat zei zowel minister Hoekstra als Rutte. Maar ja, dat is dus het probleem met Europa. Die eensgezindheid moet er zijn.”

Eva: “Maar echt een gevoelige slag samen nemen lukt niet?”

Floor: “Hij was in voorbereiding, maar je hebt gelijk, tot nu toe is ‘ie nog niet genomen. Je kunt dus zeggen: heel leuk dat je dit doet, maar het zijn speldenprikjes natuurlijk richting Poetin.”

‘Doen we genoeg?’

Kajsa Ollongren, de minister van Defensie, neemt na het eerste reclameblok plaats aan de talkshowtafel van Jinek. Zij heeft Oekraïne militaire hulpmiddelen belooft, maar die zijn nog steeds niet verzonden.

Onbestaanbaar, vindt Eva dat. “Er is een soort van wanhoop omdat iedere seconde telt. Dat zien wij gewoon op de beelden die wij hier binnenkrijgen. Dan is er eigenlijk geen tijd meer om te wachten op transport dat dan weer via een andere weg moet.”

De talkshowhost vervolgt: “Als ik nou hoor dat het Oekraïense leger goed is… Ze delen nu wapens uit aan jongens van 17, van: ‘Ja, je moet nu vechten.’ Het voelt een beetje alsof het niet genoeg is en te laat. Ik begrijp dat u hier zit als minister van Defensie, maar u bent ook gewoon een ooggetuige van wat hier gebeurt. Doen we genoeg?”

Troepen sturen

Eva vraagt Kajsa of we niet gewoon militairen naar Oekraïne moeten sturen. “Moeten we niet toekijken hoe mensen in Europa worden vermoord, maar bijvoorbeeld zeggen: ‘Oké, we zijn geen lid van de NAVO, maar gaan toch troepen daarheen sturen om die mensen te redden’? Is dat een optie?”

Kajsa: “Dat is een ongelooflijk lastige vraag. (…) Maar daar nu instappen met troepen is precies hetgeen waarvan we steeds gezegd hebben: dat doen we voor de NAVO-lidstaten en voor anderen niet. Dat heeft enorme consequenties.”

‘We staan nergens’

De Antwerpse burgemeester Bart De Wever vindt de vraag van Eva onrealistisch. “We zijn in Europa altijd blijven rekenen op de Amerikanen om militair af te schrikken. We staan nergens. En nu zouden we zogezegd Oekraïne moeten gaan helpen? Dat kan toch gewoon niet? Als we heel erg ons best doen, zouden we hooguit de oostgrens kunnen versterken.”

“We moeten ons nu toch niet stoer gaan voordoen en denken dat we in Oekraïne iets kunnen betekenen? Moeten wij daar wapens heen gaan sturen? Hoe gaan die gebruikt worden? Door wie? Ze delen wapens uit aan 17-jarigen en die worden afgeslacht. Afgeslacht.”

Fragment

Een fragment uit Jinek:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen