Fidan Ekiz spreekt zich in Op1 fel uit tegen boa’s met hoofddoekje

Fidan Ekiz heeft zich gisteren als presentatrice van Op1 ferm uitgesproken tegen het Arnhemse plan om boa’s met een hoofddoekje mogelijk te maken. “Dat is helemaal geen neutraal lapje stof.”

Fidan Ekiz © Op1

Het is niet gebruikelijk dat presentatoren van talkshows hun eigen podium pakken om een mening te geven, maar Fidan Ekiz deed dat gisteren wel in Op1. “Collega Ekiz, jij zit je de hele dag al over iets anders op te winden”, kondigde haar co-host Sven Kockelmann aan.

Neutraal lapje stof

Fidan ging vervolgens los. “Ja, in Arnhem willen ze boa’s toestaan om bij hun uniform een hoofddoek – of een keppeltje of een tulband – te dragen. Het voorstel kwam van Denk, Verenigd Arnhem en D66.”

Daarop werd een fragmentje ingestart van de Arnhemse Denk-politicus Yildrim Usta. “Een hoofddoek is zeker neutraal. Het is een kledingstuk, een lapje stof. Het is een onderdeel van het uniform, geen aanvulling.”

‘Wat een onzin!’

Wat een onzin, zegt Fidan. “Oké, een hoofddoek is neutraal, het is een lapje stof. Hierover zou ik willen zeggen: zolang het zo is dat vrouwen in Iran 24 jaar gevangenisstraf kunnen krijgen, zoals de vrouwrechtactiviste die we hier zien dat kreeg, wegens het protesteren tegen de hoofddoek en het afdoen van de hoofddoek, vind ik het niet echt een neutraal lapje stof. Dat is één.”

Ze vervolgt: “Wat mij zo tegenvalt is: ik vind het een belangrijke waarde in ons systeem dat wij hier een scheiding tussen kerk en staat hebben. Ik vind dat boa’s, maar ook politiemensen, neutraliteit horen uit te stralen. Als je dat verliest, verlies je ook je legitimiteit. Ik vind het jammer dat een kleine groep mensen in dit land aan zo’n belangrijk systeem wil tornen.”

Met Fidan eens

Oud-atleet Gregory Sedoc is nu politieagent. Wat vindt hij ervan? “Ik ben het helemaal met Fidan eens. Het is altijd link wat ik nu zeg, maar ik vind dat je als politieman in mijn geval altijd neutraal moet zijn. Het geloof moet altijd gescheiden zijn ten opzichte van het uniform dat je draagt. In die zin ben ik het volledig met je eens, Fidan.”

Fidan: “Er wordt gezegd dat het over inclusiviteit gaat, terwijl ik denk: er zijn zoveel gebieden waar je aan inclusiviteit kunt werken. Of kijk naar arbeidsdiscriminatie. Er zijn zoveel vlakken waar werk aan de winkel is. Dit is niets meer dan symboolpolitiek.”

Gemengde reacties

De uitspraken van Fidan leveren gemengde reacties op. Telegraaf-journalist Mick van Wely vindt het top. “Zo is het Fidan.”

Anderen vinden het hypocriet dat Fidan boa’s met een hoofddoekje niet neutraal vindt, terwijl ze dat zelf als talkshowhost ook niet is. Bright-redacteur Floris Poort: “Vroeger had je presentatoren van talkshows die hun mening voor zich hielden om een neutraliteit uit te stralen en zo hun legitimiteit niet te verliezen.”

Fragment

Fidan in Op1:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Fidan Ekiz spreekt zich als Op1-ster uit tegen boa's met hoofddoekje. Prima of gaat te ver?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen