Fidan Ekiz denkt dat Vladimir Poetin is ontspoord door corona

Fidan Ekiz denkt dat Vladimir Poetin is ontspoord omdat hij al lange tijd in isolatie leeft vanwege het coronavirus. “Hij heeft twee jaar in een coronabubbel geleefd. Weet die man nog wel wat hij doet?”

Sigrid Kaag en Fidan Ekiz © NPO

Nu Vladimir Poetin met een nucleaire oorlog dreigt, is het volgens Fidan Ekiz evident: de Russische president is he-le-maal van het padje. “Is hij nou het contact met de realiteit verloren of is dit powerplay?”, vraagt ze zich af. “Hij is zó onberekenbaar inmiddels. Stel dat hij wat verder gaat, wat doen we dan?”

Bom op Tallinn

Je merkt dat Poetin zich heel erg in het nauw gedreven voelt, aldus Fidan. “Die man is natuurlijk zó gefrustreerd omdat het niet gaat zoals hij wil. Je kunt het zien als een afschrikmiddel, maar wat als hij nou daadwerkelijk straks een bom gooit? Op Tallinn bijvoorbeeld. Wat doen jullie dan? Ik neem aan dat jullie daar een scenario voor klaar hebben staan.”

David van Weel, assistent secretaris-generaal van de NAVO, daarop: “Ja, maar daar ga ik zeker niet over speculeren hier.”

Heel bang

Fidan merkt dat haar familie en vrienden erg angstig beginnen te worden. “Ik heb mensen in mijn omgeving die vandaag daadwerkelijk bang waren en die zeiden: ‘Als wij nu doorgaan met die sancties… Het voelt alsof wij héél erg hoog spel spelen.’ Dat dit hem kan triggeren. Het lijkt alsof we met elke stap riskeren dat die man straks misschien op de knop kan drukken.”

Vicepremier Sigrid Kaag: “Ik proef ook aan jouw vragen inderdaad dat dat bij veel mensen best leeft, omdat het een ongekende situatie is. We hebben sinds het uiteenvallen van voormalig Joegoslavië geen conflict meer gehad op het Europese grondgebied en we zijn gewend geraakt te leven in vrede, veiligheid en relatieve welvaart. Dit is enorm en dat beseft ook iedereen.”

Corona

Fidan denkt dat Poetin gek is geworden door corona. “Mensen beseffen vooral en dat is wat u ook proeft bij mij… We hebben hier te maken met iemand die zich nogal onvoorspelbaar gedraagt en die het contact met de realiteit is verloren. Hij heeft blijkbaar twee jaar in een coronabubbel geleefd. Weet die man nog wel wat hij doet?”

Sigrid: “Hij is banger voor het coronavirus lijkt wel dan ehh… Ja.”

Fidan: “Dat is wat het eng maakt en gevaarlijk.”

Fragment

Een fragment uit Op1:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Vladimir Poetin écht een kernoorlog zou kunnen starten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen