Bizar: Raoul Heertje spuugt oester op tv-viroloog Jaap Goudsmit

Raoul Heertje heeft tijdens een exclusief diner een oester op het gezicht van tv-viroloog Jaap Goudsmit gespuugd. Acteur en gezamenlijke vriend Géza Weisz zat ernaast en raakte volledig in paniek.

Jaap Goudsmit, Raoul Heertje en Géza Weisz © NPO, Instagram

De 58-jarige Raoul Heertje was dik zeven jaar geleden even helemaal de weg kwijt. Hij was net weggepest bij Comedytrain en wist even niet meer welke richting hij op moest. Gelukkig had hij veel aan zijn vrienden, waaronder Géza Weisz (35). Hij bracht Raoul in contact met Jaap Goudsmit (70), bekend als tv-viroloog in programma’s als Op1.

Exclusief diner

Géza boekte een tafel in een exclusief restaurant. “Géza Weisz zei tegen mij: ‘Ik wil graag dat jij iemand ontmoet, iemand waar ik ook af en toe mee praat. Hij is wat ouder, maar het is een interessante man, en ik wil graag dat je hem ontmoet.’ Hij vindt het heel erg mooi als mensen met elkaar zijn”, zegt Raoul in de podcast Dit Komt Nooit Meer Goed.

Vurig hoopte Géza op een klik tussen de twee heren, vertelt Raoul. “Hij zegt: ‘Dan gaan we uit eten, vind je dat leuk?’ Ik zei: ‘Ja, dat vind ik wel leuk.’ Ik bedoel: ik zit niet te wachten op vrienden, maar dat vind ik wel leuk. Ik deed dat dus voor Géza Weisz.”

Oesters eten

Het boterde tijdens het diner echter totaal niet tussen Raoul en Jaap, vanwege hun verschillende meningen over Israël. “Toen zei mijn vriend Géza Weisz: ‘Zal ik oesters bestellen?’ Wat heel grappig is: met drie Joden en dan oesters bestellen. Toen keek hij mij aan van: dat doe jij zeker niet (oesters zijn niet koosjer, red.).”

Raoul zei echter ja en al snel kwamen de oesters aangesneld. Prima, want een beetje afleiding kon geen kwaad. “Ik begon een beetje kriegelig te worden eigenlijk [van Jaap]. Ik vond het niet vervelend, maar ik dacht wel van: oké. Ik wilde gewoon een leuke avond hebben en het was een beetje… En Géza Weisz zat er alleen maar een beetje zenuwachtig bij.”

Vliegende oester

Er hing spanning in de lucht, aldus Raoul. “De oesters kwamen en Géza Weisz zat naast mij en Jaap Goudsmit tegenover me. Ik zeg tegen Géza: ‘Hoe eet je oesters? Ik weet niet hoe het moet.’ Toen zegt hij: ‘Dat moet je met het vorkje even lospeuteren, dan doe je dit sausje erbij met van die uitjes en dan slurp je het naar binnen.’”

Met die instructies ging Raoul aan de slag. “Jaap Goudsmit is aan het vertellen, ik pak die oester en wilde het naar binnen slurpen, maar dat sausje herkende ik niet, dus in plaats van dat ik slurp, spuug ik zo die hele oester en die saus récht – maar echt – in z’n gezicht en over z’n witte bloes. Ik spuug gewoon een oester in zijn bakkes. Gewoon echt.”

Géza gaat dood

En toen? “Géza ging dood. De tijd stond echt stil, het was verschrikkelijk. En toen zei ik, ik denk uit wanhoop: ‘Ja, maar ik ben het gewoon niet met je eens.’ En toen was het even stil. Géza dacht: nu komt het echt niet meer goed. En toen begon Jaap kéihard te lachen en toen begonnen we allemaal te lachen en toen hebben we een topavond gehad.”

Het was juist Raouls bizarre reactie die de spanning uit de lucht haalde. “We hebben het er later nog over gehad. Alles wat ik anders gezegd had… Van: ‘Oh, sorry, ik pak een doekje.’ Dan was het zo’n huwehuwewheh-avond, maar nu was het zó raar… Ineens waren alle regels van normaal contact weg.”

Verkeerde kant op

Maar waarom spuugde hij die oester nou uit? Vond hij het niet lekker? “Ik vond het hartstikke lekker. Het was een reactie op die uitjes. Ik had het gewoon niet… Ik verslikte me gewoon of zoiets. Het ging precies de verkeerde kant op.”

Noot van de stagiaire – Waar in bovenstaande citaten ‘Géza Weisz’ staat, noemde Raoul Heertje eigenlijk de fictieve naam ‘Bert Bock’. Hij wilde namelijk liever niet de naam van zijn BN’er-vriend Géza noemen. “Je hebt nu allemaal sukkels die podcasts luisteren, of de stagiaire moet dat dan luisteren, en dan gaan ze daar dingen uithalen over bekende mensen.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen