Sylvana Simons worstelt in talkshow M: ‘Moeilijk om erover te praten’

Sylvana Simons had gisteren moeite om in de talkshow M te praten over de man die met een brandende fakkel bij Sigrid Kaag op de stoep stond. “Omdat het een aantal dingen bij mij triggert.”

Sylvana Simons en Mauro © NPO

Sigrid Kaag is woensdagavond opgeschrikt door een 29-jarige gek die bij haar woning stond met een brandende fakkel terwijl hij dreigende teksten riep. Veel mensen zijn zich er rot van geschrokken dat niet langer alleen politici op de uiterst rechtse of linkse flanken worden bedreigd, maar ook iemand uit het politieke midden.

Sylvana heeft moeite

Voor Sylvana Simons zijn deze bedreigingen niet nieuw. “Ik vind het eerlijk gezegd best moeilijk om erover te spreken, omdat het een aantal dingen bij mij triggert, zoals we dat noemen, een aantal dingen losmaakt die ik natuurlijk zelf ook heb ervaren”, aldus de politica in de talkshow M.

Ze vervolgt: “Ehmm, ik ben heel erg blij dat we inmiddels op het punt zijn dat we allemaal afschuw uitspreken over dit soort zaken. Ik ben een heel klein beetje – ik zoek mijn woorden zorgvuldig – getergd omdat ik denk dat we dit eerder zagen aankomen met elkaar. We hebben niet altijd adequaat gehandeld en het niet altijd benoemd.”

Staatsgevaarlijk

Het lijkt erop dat Sylvana het eens is met Jesse Klaver, die het incident met Kaag indirect wijt aan de ‘staatsgevaarlijke uitspraken’ door politici van Forum voor Democratie. Sylvana: “We hebben ruimte gegeven aan het groeien van gedachtegoed, van handelen, dat uiteindelijk tot dit soort nog grotere excessen dan bij mij leidt.”

Talkshowhost Margriet van der Linden: “Bedoelt u daarmee te zeggen dat er eerdere momenten waren waar het al had gekund? Waar de ophef ook sterker had gekund.”

Moreel oordeel

Sylvana resoluut: “Ja, ik heb het idee dat we ons vaak ook laten leiden door een moreel oordeel. Ik ga het even lostrekken van dit specifieke voorbeeld: als we bijvoorbeeld politiegeweld zien, dan is het voor veel mensen afhankelijk wat het onderwerp eromheen was of ze dat afkeuren of niet.”

“Terwijl ik denk dat je dat soort zaken altijd stevig moet afkeuren, dus ook dit soort bedreigingen, ongeacht of ze plaatshebben bij iemand die zich uitspreekt tegen Zwarte Piet of bij iemand die vicepremier van dit land is. Daar zit soms bij mij een heel klein beetje pijn, omdat ik denk: de schok die heel veel mensen ervaren, die ervaar ik niet.”

Mauro

Overigens was in dezelfde uitzending van M ook de bekende oud-asielzoeker Mauro te gast. Hij blikte terug op de mediastorm die tien jaar geleden losbarstte toen hij dreigde te worden uitgezet. Inmiddels is hij vader van een bijna 5-jarig dochtertje en is hij een kledingbedrijfje begonnen.

Bij M vertelde hij onder meer over het beroemde ‘briefje van Bleker’-moment bij Pauw & Witteman. “Het is heel goed bedoeld en dat snap ik ook, alleen de timing was anders. Het was ook heel anders geweest als het na de uitzending was geweest, denk ik.”

Fragment

Een fragment uit M:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen