Tijs van den Brink verdedigt zich na opmerking over Marco Borsato

Het was niet de bedoeling van Tijs van den Brink om het voor Marco Borsato op te nemen met zijn opmerking dat de misbruikzaak tegen hem ‘alleen maar verliezers kent’. “Je maakt het te groot.”

Tijs van den Brink © Op1

Tijs van den Brink presenteerde afgelopen dinsdag de uitzending van Op1 waarin met journalist Martin Groenewold en strafrechtadvocaat Meike Lubbers gepraat werd over de misbruikzaak tegen Marco Borsato. De presentator sloot het gesprek als volgt af: “Goed, het is een zaak met alleen maar verliezers volgens mij. Dankjewel.”

‘Hoezo alleen verliezers?!’

Een op het oog onschuldige opmerking, maar voor slachtoffers van seksueel misbruik kan dat heel anders aankomen, legt Parool-journaliste Raounak Khaddari uit.

Zij legt Tijs voor: “Hoézo is dit een zaak met alleen maar verliezers, Tijs van den Brink? Als (!) dit wordt bewezen dan heb je een slachtoffer van seksueel misbruik (verliezer), familie van iedereen (ook verliezers) én een dader die een zedendelict heeft gepleegd.”

Tijs daarop: “Vind jij de dader een winnaar als dit wordt bewezen!?”

Raounak: “Nee en dat zeg ik ook niet. Ik vraag waarom het een verliezer is volgens jou.”

Tijs: “Omdat hij, als wordt bewezen wat wordt gezegd (en misschien ook wel als het niet wordt bewezen), alles verliest wat hij had opgebouwd.”

‘Het is geen spel!’

Parool-journaliste Josien Wolthuizen is ook kritisch. “Een dader is een dader, een slachtoffer een slachtoffer. Het is geen spel, dus spreken over winnaars en verliezers slaat sowieso al nergens op.”

Tijs: “Een dader is inderdaad een dader en een slachtoffer een slachtoffer. Neemt niet weg dat een dader ook veel kan verliezen toch? En dat lijkt me geen spel.”

Josien: “Maar waarom wil je je honderdduizenden kijkers er zo graag op wijzen dat Marco óók een verliezer is? Er ligt een aangifte tegen hem van een zedenmisdrijf, dat lijkt me het enige dat relevant is. Woorden doen ertoe, zeker van iemand op jouw positie.”

Tijs: “Je maakt het veel te groot, wat mij betreft, het was een afsluitend zinnetje om het onderwerp af te ronden. En het zinnetje klopt, dus ik begrijp het probleem niet zo goed.”

Alexander mengt zich

Blendle-oprichter Alexander Klöpping mengt zich in de discussie. “Ik praat het niet goed, maar het is misschien ook zo’n tv-cliché. Een beetje als ‘we gaan het volgen’, of ‘als er meer nieuws is dan hoort u het hier’.”

Het Nijmeegse gemeenteraadslid Joep-Bos Conraad: “Ik vermoed het ook, ik ben het helemaal eens met de kritiek van
Josien Wolthuizen, maar in zo’n snel moment had ik mijn woorden net als Tijs van den Brink per ongeluk zo ongelukkig kunnen hebben gekozen. Misschien gewoon toegeven dat het niet goed de lading dekte die was beoogd?”

Josien: “Nee, want hij verdedigt zijn woorden in de tweets in deze draad. Hij vindt Marco écht een verliezer, ‘want hij verliest alles wat hij heeft opgebouwd’.”

Alexander: “‘Tot zover’. Een ander cliché. En was prima geweest.”

‘Het is niet mijn intentie’

Tijs: “Ik probeer jullie echt te begrijpen. Vinden jullie dat ik het opneem voor Marco als ik zeg dat hij ook verliezer is als alles wordt bewezen? Of ik dat het leed van het slachtoffer daarmee kleiner maak? Beide is niet mijn intentie. Maar voelt het zo voor jullie?”

Joep: “Door te stellen dat iets alleen verliezers heeft wek je de suggestie dat men beter af zou zijn zonder ‘de zaak’. We weten niet wat er heeft gespeeld, maar als er onrecht heeft plaatsgevonden is het belangrijk voor slachtoffers dat er gerechtigheid komt. Dat is geen verlies.”

Tijs: “Met dat laatste ben ik het volledig eens, met dat eerste niet. Men zou alleen beter af zijn als het misbruik niet had plaatsgevonden (als het heeft plaatsgevonden).”

Joep: “Ik vind zo’n stelling gepaster bij iets dat abusievelijk is gebeurd, een ongeluk bijvoorbeeld, dan hierbij. Als een verdachte van een gewapende overval wordt berecht zeggen we toch ook niets over alleen verliezers? Een overvaller voelt zich pas een verliezer als hij gepakt wordt.”

Twitter

Het Twitter-draadje:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat het beter is om in dit soort gevallen niet meer te spreken over 'deze zaak heeft alleen maar verliezers'?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen