Monique Smit denkt dat Instagram haar pest: ‘Omdat ik kritisch ben’

Monique Smit denkt dat ze op het strafbankje zit bij Instagram, omdat ze net als haar boezemvriend Tim Douwsma kritisch is over het coronabeleid. “Ik heb gewoon een kritische blik.”

Monique Smit © RTL, Instagram

Tijdens het afgelopen kerstweekend was Monique Smit flink pissig, omdat Instagram een foto uit haar stories verwijderde die niet zou voldoen aan de richtlijnen. Het betrof een afbeelding van een kersttrui met een roze varken op de plek van de borst. Per abuis dacht Instagram dat dit een ondeugende foto was.

‘Instagram pest mij’

Monique reageerde zwaar geïrriteerd, maar ook behoorlijk wantrouwend. “Tjongejonge, zó kinderachtig toch. De tiet-trui is verwijderd, en al die halfnaakte mensen op Instagram met een stickertje erop mag wel. Het wordt wel steeds gekker hoor.”

Ze denkt dat Instagram haar moet hebben. “Insta is mij en heel veel andere sowieso al vaker aan het ‘pesten’ de laatste tijd. Wist je dat ze je minder zichtbaar maken als je bijvoorbeeld kritiek uit op een bepaald beleid? Ik heb hier al maanden mee te maken.”

‘We zijn niet vrij!’

Monique doelt op haar kritiek op het coronabeleid. “Elke dag zie ik er heel veel volgers bij komen in mijn lijst, maar als ik dan iets heb geplaatst over ‘Corrie’ tellen ze er soms weken lang niemand bij. Zo vrij zijn we hier niet. Je wordt in de gaten gehouden.”

De zangeres spreekt van ‘shadow banning’. Ze toont de omschrijving van Wikipedia: “Dat is de praktijk van het blokkeren of gedeeltelijk blokkeren van een gebruiker of hun inhoud van sommige delen van een online gemeenschap, zodat het niet direct duidelijk is voor de gebruiker dat ze zijn verbannen.”

Screenshots

Twee van Monique’s posts:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Monique Smit ze ziet vliegen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen