Marco Borsato zorgt voor worsteling bij NU.nl: ‘Negeren we het of niet?’

Het hele land heeft het er inmiddels over, maar bij NU.nl zijn ze nog aan het discussiëren of ze er wel over willen schrijven: het vermeende grensoverschrijdende gedrag van Marco Borsato.

Marco Borsato en Gert-Jaap Hoekman © NPO Zapp, NPO Radio 1

Nu Marco Borsato maar blijft zwijgen over het vermeende grensoverschrijdende gedrag bij meisjes van 13 en 15 jaar en hij één voor één al zijn activiteiten cancelt, worden de geruchten die over hem rondgaan steeds geloofwaardiger. Door het alsmaar uitblijven van Marco’s reactie, gaan ook de traditionele media één voor één over tot publicatie.

Marco’s mediastorm

Na onder meer Story, RTL Boulevard en het AD, doet nu ook De Telegraaf melding van de geruchten over grensoverschrijdend gedrag. Andere media, zoals Shownieuws en de Volkskrant, zijn nog terughoudend. Hoe zit het met NU.nl, een van de grootste nieuwssites van het land?

Hoofdredacteur Gert-Jaap Hoekman wordt ernaar gevraagd op NPO Radio 1. En daarmee hebben de geruchten over Marco ook de publieke omroep bereikt. Presentatrice Ghislaine Plag: “Om het eens te hebben over de geruchten rond wel of niet grensoverschrijdend gedrag bij minderjarige meisjes door Marco Borsato en wat je ermee moet doen.”

NU.nl in dubio

Gert-Jaap legt op de radio minutenlang uit waarom hij de Marco-roddels verzwijgt op zijn eigen medium NU.nl. “Je denkt: oké, het gaat daar rond, we moeten er wat mee. Dan zie je berichten over Marco Borsato dat zijn clubtour niet doorgaat, dat War Child niet meer met hem wil samenwerken, dus er ontstaan allerlei dingen en wat doe je dan?”

“Ik merk nu dat De Telegraaf en RTL ervoor kiezen om wel te zeggen dat er geruchten gaan over grensoverschrijdend gedrag. Wij kiezen ervoor om het nog helemaal niet te doen. De mensen die weten waar het over gaat help je er niet mee, want die weten het al, en de mensen die niet weten waar het over gaat, help je er niet mee want die weten nog steeds niet waar het over gaat.”

Wachten op aangifte

Wat bedoelt Gert-Jaap daarmee? “Je zou ook kunnen zeggen dat er sprake is van grensoverschrijdend gedrag, maar wat heb je daar dan verder aan? Het roept meer vragen op dan antwoorden, maar er zijn geen antwoorden. We zijn wel in afwachting van wat er nou precies aan de hand is.”

Ghislaine: “Je kunt wel als hoofdredacteur zeggen: ‘We doen voorlopig nog niks’, maar op het moment dat het een dynamiek krijgt…”

Gert-Jaap: “Het gaat uiteindelijk over iets strafbaars.”

Ghislaine: “Zeg je dan te wachten op een aangifte of een officiële verklaring?”

Gert-Jaap: “Ja, eigenlijk wel. Het is wel een worsteling hoor.”

Hypocriet

Telegraaf-journalist Wouter de Winther vindt het een beetje hypocriet van Gert-Jaap, want waarom zit hij met NU.nl de brave Hendrik uit te hangen, terwijl hij er op de radio gewoon over meeroddelt? “Je begint er nu ook hier over in de uitzending, dus het is eigenlijk dan ook wel een beetje raar om het niet op NU.nl te zetten, maar wel op de radio vertellen.”

Wouter: “Wat ik persoonlijk wel denk is dat als mensen mij zouden beschuldigen van strafbare feiten die ik niet gepleegd heb, dat ik als eerst het podium zou zoeken om dat tegen te spreken. Ook voor je merk en voor je familie en je imago. Dat maakt iedere journalist en mensen naar buiten natuurlijk wel nieuwsgierig en hongerig naar wat het verhaal is.”

Fragment

De discussie op NPO Radio 1:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Verdient Marco Borsato het nog steeds om gespaard te worden door de traditionele media?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen