Lex Uiting diep door het stof in RTL Boulevard vanwege ‘kopdoekjes’

Lex Uiting gaat diep door het stof vanwege de uitspraken die hij in RTL Boulevard heeft gedaan over hoofddoekjes. Hij heeft die ‘kopdoeken’ en ‘kopvodden’ genoemd. “Ik bied mijn excuses aan.”

Lex Uiting © RTL

Tijdens een item over de Meilandjes heeft presentator Lex Uiting zich dinsdagavond niet bepaald handig uitgelaten over hoofddoekjes. Die noemde hij bloedserieus ‘kopdoeken’ en ‘kopvodden’. Cabaretière Soundos El Ahmadi reageerde woest en kreeg steun van onder meer Glennis Grace, Najib Amhali, Lucas Hamming en Jelka van Houten.

‘Ik schrok zelf ook’

Bridget Maasland reageerde direct na Lex’ uitspraken al verbijsterd en begon de uitzending van RTL Boulevard gisteren als volgt: “Ja, voordat we deze uitzending gaan beginnen willen we eerst even terugkomen op iets wat hier gisterenavond aan de desk gebeurde, want het ging eventjes bij jou hier helemaal mis (wijst naar hersens, red.).”

Lex daarop: “Ja, ik maakte een fout. Ik noemde een ander woord voor hoofddoek en dat had ik meteen door. Ik maakte ook meteen excuses hier aan de desk. Maar doordat ik er zelf ook van schrok en me daar ook ongemakkelijk bij voelde, probeerde ik daar later om het glad te strijken nog een grap over te maken en noemde ik het woord weer.”

Slip of the tongue

Het is ‘nooit mijn bedoeling geweest’, aldus Lex. “Het was een slip of the tongue en ik wil daar oprecht excuus voor maken. Ik heb het nooit zo bedoeld en het is ook niet mijn bedoeling om mensen of culturen uit te sluiten of te veroordelen, helemaal niet zelfs. Bij deze wil ik die woorden nogmaals graag terugnemen en oprecht mijn excuus aanbieden voor de consternatie.”

Bridget: “Nog even daar op die camera.”

Lex recht in de camera: “Ja, sorry, het was niet de bedoeling.”

Bridget: “Waarvan akte, dankjewel, Lex.”

Steun van PVV

Lex krijgt overigens steun van PVV-Kamerlid Fleur Agema. Zij ageert tegen Soundos, die vindt dat witte mensen niet moeten ‘schrikken en janken’ als mensen ’terugpraten die niet op jou lijken’.

Fleur: “Terugpraten Soundos? Doodsbedreigingen en van bedrijven eisen dat broodwinning afgenomen wordt is niet terugpraten. Cancel culture is lelijk en zit vol met agressie en geweld. Diversiteit? Hoe zit het met de diversiteit van meningen?”

Soundos laat weten zich erg gesteund te voelen: “Ik merk dat ik het een en ander heb losgemaakt. Heel veel mensen zijn het met me eens. Ik heb gelijk, helaas. Had ik maar geen gelijk, dat had ik fijner gevonden in deze. Er zijn ook een paar anoniempjes die dingen sturen. Ja, weet je, ik blokkeer je ass gewoon. Ik heb geen zin in je racistische meuk.”

Fragment

De gewraakte uitspraken van Lex:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Lex Uiting sprak tot twee keer toe over 'kopdoekjes' en 'kopvodden'. Slip of the tongue of gewoon zijn mening?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen