Lale Gül vreest ook voor boycot na Meiland-rel: ‘Eens met Erica’

Lale Gül denkt dat al die bedrijven die niet meer willen samenwerken met de Meilandjes ook niet met haar willen samenwerken. “Ik kom namelijk ook graag op voor de ­feministische zaak.”

Erica Meiland en Lale Gül © SBS, NPO

De Meilandjes hebben vrijwel alle commerciële samenwerkingen verloren omdat Erica Meiland een fel tegenstander is van hoofddoekjes en boerka’s. “Het is bij elke sekte en elke religie hetzelfde liedje. Het zijn de mannen die de vrouwen willen onderdrukken. En dan is de vraag: waarom willen ze dat?”

Lale is verbijsterd

Erica en haar dochter Maxime lijken het nu voorgoed te hebben verbruid: van Emma Matrassen tot Nivea, niemand wil meer met ze samenwerken. Verbijsterend, vindt Lale Gül het, schrijft ze in Het Parool. Zij is bekend van de bestseller Ik Ga Leven waarin ze radicaal breekt met haar streng-islamitische opvoeding.

Lale begrijpt er he-le-maal niets van dat men niets meer met Erica te maken wil hebben. Ze vindt het ‘vrij triest dat je tegenwoordig je inkomen verliest als je een mening durft te uiten’ over een religieus kledingstuk. “En dat dat moeiteloos wordt gekoppeld aan ‘racisme’.”

Eens met Erica

Het is volgens Lale absoluut ‘geen bizarre of ­onverdraagzame mening’. “Aangezien je als klein meisje op de moskee leert dat de hoofddoek er is om je haar en schoonheid te bedekken voor de man, die zijn seksuele driften niet altijd in de hand heeft.”

Heel veel vrouwen zijn ongewild bedekt, aldus Lale. “Genoeg vrouwen in het Midden-Oosten en in Nederland die de mening van Erica onderschrijven, onder wie ikzelf en meiden die mij berichten dat ze een gebroken neus krijgen van een van hun vijf broers als ze besluiten hun krullen te openbaren.”

Boycot

Lale vindt het ‘ontzettend vermoeiend’ en ‘geschift’ dat je een bepaald type meningen moet hebben ‘om leuk mee te doen en erbij te horen als BN’er’.

“Deze bedrijven zullen dan mij ook wel niet benaderen voor een samenwerking als ik ­sponsors zoek voor mijn succesvolle podcast Ik ga leven. Ik kom namelijk graag op voor de ­feministische zaak en onderdrukte vrouwen die niet zelf kiezen voor hun kleding.”

Parool

De Parool-column van Lale Gül kunt u hier lezen.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Lale Gül ook gecanceld moet worden vanwege haar kritiek op hoofddoekjes?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen