Kees van der Spek laat zich uit over Meilandjes-rel: ‘Stelletje idioten’

Kees van der Spek is er behoorlijk verbaasd over dat de uitspraken van Erica Meiland over vrouwen in een boerka tot zo’n enorme mediarel hebben geleid. Hij denkt dat de boel heel erg is opgeblazen.

Kees van der Spek en Meilandjes © RTL, SBS

Erica Meiland is al jaren kritisch over de islamitische cultuur, maar haar uitspraken over vrouwen in boerka hebben dit najaar geleid tot een enorme mediarel. De controverse was zo groot dat de Meilandjes toch wat van hun knuffelgehalte hebben moeten inleveren; ineens zijn het voor sommige mensen controversiële BN’ers geworden.

Pinguïnrel

Wat heeft Erica ook alweer gezegd waardoor de Meilandjes enorm veel commerciële opdrachten verloren zijn? Erica: “Er is echt geen meisje dat in de zomer op de fiets wil met een hoofddoek om. Je wil gewoon de wind in je haren voelen. Dát is vrijheid. Ik ben ook voor een boerkaverbod. Rot op joh, met je boerka.”

Ze vindt het pijnlijk om dat in Nederland te zien. “Ik heb weleens drie van die pinguïns in de Hoofdstraat in Noordwijk zien lopen. Dat is toch niet normaal? Gewoon niet doen hier. Ik zou ze zo graag willen genezen van die waanzin. Maar ik zou niet weten hoe. Dat zou via de politiek geregeld moeten worden.”

Kees geeft mening

Wat vindt Kees van der Spek ervan dat de Meilandjes het merendeel van hun commerciële samenwerkingen in rook hebben zien opgaan? “Ik ben nogal van de oude stempel, ik denk: alles wat je op social media leest, riep je vroeger in een dronken bui tegen je vrienden en dan vonden misschien drie mensen die dat hoorden er iets van”, zegt hij in Weekend.

Hij vervolgt: “Nu komt alles meteen online en heeft iedereen er een mening over. In plaats van die drie mensen zijn het er nu meteen 100.000. Daardoor lijkt het veel groter en erger.”

‘Mensen slaan door’

Kees wil daarmee zeggen dat ook deze rel een beetje is opgeblazen. Hij benadrukt dat Twitter geen goede weerspiegeling is van de Nederlandse samenleving. “Mensen slaan door, ik ben van Twitter af omdat ik er helemaal gek van werd.”

Het is ook die kleine groep op Twitter die de Meilandjes heeft kapotgemaakt, denkt Kees. “De meeste mensen zijn fatsoenlijk en doen normaal. Maar een klein groepje idioten loopt de hele dag te schreeuwen en zij hebben nu een platform. Dat is soms jammer.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u achteraf gezien ook dat de pinguïnuitspraken van Erica Meiland een beetje zijn opgeblazen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen