Johnny de Mol geeft Joost Eerdmans podium voor immigratiekritiek

Johnny de Mol koketteert al jaren met zijn hulp aan vluchtelingen, maar toch gaf hij gisteren een podium aan Joost Eerdmans om te pleiten voor maatregelen tegen de instroom van asielzoekers.

Johnny de Mol en Joost Eerdmans © SBS 6

Er zijn volgens Joost Eerdmans echt veel te veel asielzoekers in Nederland. “We hebben nu duizend asielzoekers per week. Dat kan niet. Je ziet het ook: er zijn geen woningen en opvang voor. Binnen de kaders die er zijn in Europa, want die zijn er gewoon, willen we dat beperken. Daarvoor zijn we naar Denemarken gegaan”, zegt hij in de talkshow HLF8.

Johnny en Joost

Denemarken heeft een relatief streng asielbeleid. Gastheer Johnny de Mol: “Joost, wel een degelijk verschil tussen mensen uit oorlogsgebieden en ellende en de mensen waar je het nu over hebt, hè?”

Joost: “Ja, Denemarken zegt eigenlijk: ‘We willen die mensen opvangen in landen die wij uitkiezen.’ Ze hebben bijvoorbeeld in Afrika Rwanda uitgekozen om de asielprocedure te doorlopen. Dat is een veilig land en daar kunnen ze ook onderdak krijgen.”

‘Humaan, maar stevig’

Er moeten duidelijke regels komen, vindt Joost. “We zijn er niet voor om die mensen aan hun lot over te laten, maar het kan niet allemaal naar ons toe komen en daarvan heeft Denemarken binnen de Europese kaders gewoon een heel stevig beleid afgekondigd. Humaan, maar stevig.”

Dan vraagt Johnny hem op de man af: “Even een persoonlijke vraag. Stel, jij bent 18, je woont in een land, je hebt geen werk, geen uitzicht. Zou je het doen? Hier naartoe komen?”

‘Het kan niet!’

Joost beamend: “Ja, natuurlijk. Dat zal iedereen denken. Dat is ook het probleem. Je zou het iedereen bij wijze van spreken ook nog gunnen. Waarom niet? Alleen het kan dus niet, want het gaat nu al ten koste… Als je kijkt naar de Syrische vluchtelingen: die zijn in 2015, dat Wir schaffen-jaar, naar Nederland gekomen en meer dan 60 procent zit nog in de bijstand.”

Johnny: “Ja, maar ze mogen de taal niet leren, werken is lastig.”

Joost: “Het punt is: we kunnen ze niet integreren, we krijgen dat niet voor elkaar.”

Ellemieke mengt zich

Ellemieke Vermolen: “Waarom niet? Laat het ze makkelijker maken ook.”

Joost: “Ja, daar ben ik het helemaal mee eens, maar dan heb je de aantallen nodig die behapbaar zijn. We zitten nu met te grote aantallen. We moeten congreshallen en boten aanslepen om die mensen opvang te geven of asiel. En we hebben geen huizen voor de 20 duizend, 13 duizend, 15 duizend statushouders die een woning zouden moeten krijgen. Dus we kunnen het niet aan op dit moment. Daar moet een rem op.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Johnny de Mol afficheert zich graag als iemand die vluchtelingen helpt. Authentiek of voor zijn imago?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen