Tijs van den Brink krijgt buikpijn van Jinek: ‘Echt verschrikkelijk’

Tijs van den Brink kreeg gisteren buikpijn tijdens het kijken naar de talkshow van Eva Jinek. Hij heeft er gemengde gevoelens bij dat de talkshowhost zo’n groot podium gaf aan Tanja Nijmeijer.

Eva Jinek, Tijs van den Brink en Tanja Nijmeijer © NPO, RTL

Eva Jinek had een uitgebreid interview met voormalig FARC-strijder Tanja Nijmeijer in de uitzending zitten. De ’terroriste’, zoals veel mensen haar noemen, brengt namelijk een boek uit. Het leidde tot verbaasde reacties op sociale media, zoals: “Ze verdient geen tv aandacht maar een gevangenisstraf.”

Buikpijn

Op1-presentator Tijs van den Brink vindt het ook lastig. “Ik zat wel met buikpijn te kijken. Als mens vond ik het verschrikkelijk en als journalist vond ik het natuurlijk heel interessant. Ik zat met een soort worsteling met mezelf”, zegt hij in het mediaforum van het programma Spraakmakers op NPO Radio 1.

Waarom kreeg hij buikpijn? “Deze mevrouw heeft echt hele verschrikkelijke dingen gedaan vermoedelijk. Ze is niet veroordeeld, maar ze staat op een internationale terroristenlijst en ze wordt verdacht van oorlogsmisdaden, dus het is echt een grote crimineel die daar vrijwillig heen gegaan is en door niemand is gedwongen.”

Best kritisch

Het schuurt dat iemand als Tanja zo’n prominent podium krijgt, legt Tijs uit. “Die laten ze dan zomaar op de Nederlandse televisie een halfuur praten, haar boek ligt in alle winkels en die gaan we dan misschien allemaal kopen.”

Is dit een verwijt aan het adres van Eva Jinek? “Het interview was prima, daar was niks mis mee en het was best kritisch, maar het gevoel dat we iemand die heel bewust verkeerde keuzes heeft gemaakt in haar leven zo’n podium bieden… Dat moet je eigenlijk niet willen, maar tegelijkertijd ben ik als journalist supernieuwsgierig en wil ik het allemaal weten.”

Schijnheilig

Zou hij Tanja zelf hebben geweigerd? “Nee, dat denk ik niet. Zo schijnheilig ben ik dan ook wel weer. Ik wil het heel graag weten, maar ik wil eigenlijk niet bijdragen aan het verdienmodel van deze vrouw. Fleur Agema zat in de studio en die zei: ‘Ik ga het boek niet kopen.’ Dat vond ik eigenlijk ook wel. Ik wil het weten, maar niet betalen.”

“Ik vind dat Eva het prima deed hoor en er was niets mis mee. Ik vind eigenlijk dat je iedereen mag interviewen, als je het maar op een goede manier doet en dat gebeurde wel, maar het blijft toch wel een gevoel van: dit is iemand die zó voor het kwaad heeft gekozen. Als ik geen journalist was zou ik zeggen: kijk er niet naar en koop het niet.”

Fragment

De uitspraken van Tijs kunt u onderstaand bekijken:

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen