Margriet van der Linden: ‘Ik hou me niet bezig met Khalid & Sophie’

Margriet van der Linden staat in de startblokken om Khalid & Sophie uit hun lijden te verlossen. Met name Khalid Kasem heeft bewezen geen natuurtalent te zijn. Maar wat vindt Margriet ervan?

Margriet van der Linden en Khalid Kasem © KRO-NCRV, Annemieke van der Togt

Het zevenuurslot van NPO 1 is de gruwel van rechts Nederland geworden: nu De Vooravond is gedumpt, wordt het gedomineerd voor twee zeer links georiënteerde programma’s. Waar Margriet van der Linden en haar talkshow M al alles behalve populair waren, bakt Khalid & Sophie er al helemaal niets van.

Geen keuze

Wat vindt Margriet eigenlijk beter? De Vooravond of Khalid & Sophie? “Voor mij is dit geen keuze. Misschien is de veronderstelling dat ik me daar enorm mee bezighoud? Het zijn twee andere dagelijkse programma’s waarmee we het tijdstip delen”, zegt ze kortaf in een interview met de Volkskrant.

Ze kijkt er toch wel naar? “Ik heb ernaar gekeken zoals iedereen, maar met belangstelling plus, omdat ik wil zien hoe de anderen het doen. Het zijn andere presentatoren, mensen met een andere smaak en andere voorkeuren.”

Talkoverload

Talkshows trekken momenteel minder kijkers dan voorheen. “We wonen in een klein land en er wordt heel veel getalkt, op alle zenders en op alle tijdstippen. Maar of er een overschot aan talkshows is, of sprake is van talkshowmoeheid, dat weet ik niet. Misschien voelt het soms zo omdat we de laatste jaren noodgedwongen op zoek gingen naar informatie en veel tv keken?”

Margriet gaat in elk geval proberen om iets te maken wat ‘de moeite van het kijken waard is’. “Natuurlijk houd ik alles in de gaten, het is mijn vak, maar voor de rest? Waarom zou ik me bezighouden met die andere talkshows en de vraag stellen hoe ze het doen, en of ze bestaansrecht hebben? Die vraag is voor onszelf van belang: doen we ertoe?”

Heibel bij M?

Er gaan overigens geruchten dat er achter de schermen van M behoorlijk wat irritatie heerst over Margriet. Ze zou lui, onbeschoft, gierig, onaangepast, mensenschuw, onaardig, egoïstisch en arrogant zijn en in een rap tempo redacteuren verslijten. De producent zou in sollicitaties zelfs aangeven dat Margriet een moeilijke vrouw is om mee te werken.

Twee weken geleden vonden er screentests plaats om nieuwe gasten te vinden voor M. Die zouden daar getest worden op de chemie met Margriet. Iedereen zat klaar, maar Margriet kwam niet opdagen.

KRO-NCRV reageert

Volgens de KRO-NCRV heeft er inderdaad een screentest plaatsgevonden met potentiële gasten, maar was het ‘niet noodzakelijk dat Margriet hierbij aanwezig was’. Waar werd eigenlijk precies naar gezocht? “In het nieuwe seizoen van M krijgen bijzondere gasten een plek aan tafel.”

Het gerucht dat de nieuwe eindredacteur Erwin Schievink nog voor de seizoenspremière een nieuwe baan zou hebben aangenomen, klopt volgens de omroep ook niet.

M

M is vanaf maandag weer elke werkdag te zien, om 19.00 uur op NPO 1.

Wat vindt u?

Alle polls

Alleen Gerard Joling kan Gordon nog redden. Of toch niet? Heeft u nog zin in Geer & Goor?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen