EO zet Andries Knevel na 43 jaar op straat: ‘Ik wilde graag door’

Andries Knevel wordt na maar liefst 43 jaar trouwe dienst aan de kant gezet door de EO. Zelf had de presentator graag nog even doorgegaan, maar de omroeptop vindt het tijd om afscheid te nemen.

Andries Knevel © EO, Ruben Timman

Al over twee weken is het zo ver: op 1 december horen Andries Knevel en de EO niet langer bij elkaar. Hij krijgt ter ere van zijn afscheid nog een ‘klassiek black gospel concert’ cadeau in januari en daarna moet hij echt wieberen. In het officiële persbericht klinken er niets anders dan lovende woorden, maar achter de schermen is er meer aan de hand.

Andries op eieren

Andries vertelt in het Nederlands Dagblad dat hij niet helemaal op één lijn zit met de EO-directie. “Toen ik terugtrad uit de directie van de EO had ik me heilig voorgenomen om mijn opvolger niet voor de voeten te lopen. Ik liep op eieren, en met meel in mijn mond. Zie je het voor je?”

Veel dingen zou Andries heel anders doen. “Ik heb daarna vijftien jaar lang binnen de organisatie een bescheiden rol moeten spelen. Dat is voor iemand zoals ik, die zich graag met van alles bemoeit, lastig.”

‘Ik wilde graag door’

Nu stopt Andries helemaal bij de EO. “Ik ben vier jaar geleden met pensioen gegaan. Toen heb ik vier keer een jaarcontract gekregen. Er is een wet die zegt dat je daarna een half jaar moet stoppen. Ik heb overal naar gekeken. Vrijwilligerswerk, het zzp’erschap, een BV oprichten, een nulurencontract, allemaal, maar volgens de wet mag het niet.”

Na een half jaar zou Andries weer verder kunnen, maar dat gaat niet gebeuren. “In februari hoop ik zeventig jaar te worden. De EO zei: ‘Is dit dan niet een mooi moment om helemaal te stoppen?’ Ik begrijp dat heel goed, maar ik had met name graag het pastorale programma Groot Nieuws op Radio 5 voortgezet.”

Naar MAX?

Andries wil zelf dus door. Moet Omroep MAX, het opvanghuis van afgedankte presentatoren, hem opbellen? “Groot Nieuws bij Omroep MAX, zie je me aankomen? Het gekke is dat iedereen zegt dat Jan Slagter me gaat bellen. Daar geloof ik niks van. Wat heb ik nu bij Slagter te zoeken of andersom?

Family7 of KRO-NCRV zou hij wél overwegen. “De telefoon zal wel gaan, maar ik weet het echt niet. Waar ik nu over dub is een podcast.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Andries Knevel behouden moet blijven voor de NPO?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Vertrouwt u Winston Gerschtanowitz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen