Sywert van Lienden wil Eva Jinek voor rechter slepen: ‘Hij dreigt ons’

Eva Jinek ligt in de clinch met mondkapjesboef Sywert van Lienden. Hij dreigt haar redactie met advocaten vanwege de kritische berichtgeving in haar talkshow over zijn dubieuze coronadeal.

Eva Jinek en Sywert van Lienden © RTL

Sywert van Lienden heeft het hele land voor de gek gehouden met zijn mondkapjeshandel. Aan het begin van de coronacrisis kreeg hij de handen op elkaar door zogenaamd zonder winstoogmerk enorme hoeveelheden mondkapjes naar Nederland te brengen. Aan het eind van de rit blijkt Sywert in een mum van tijd multimiljonair te zijn geworden.

‘Het geld moet terug!’

Tot onvrede van strafrechtadvocaat Peter Plasman is het geld nog altijd niet terug naar de schatkist en daarom is hij met Youp van ’t Hek een actie begonnen om het geld terug te krijgen. De advocaat kondigde dat dinsdagavond aan in de talkshow van Eva Jinek en toen strubbelde Sywert al tegen.

Eva afgelopen dinsdag: “We hebben natuurlijk ook contact met hem gehad en we hebben hem uitgenodigd. Hij wilde niet komen. Sterker nog: hij eiste dat u hier ook niet zou zitten en hij eiste ook inzage in de teksten die we hier in het programma zouden voorlezen.”

Jinek voor de rechter?

Gisteren zat Peter wéér aan tafel bij Eva, namelijk om een update te geven. Inmiddels is Sywert echt helemaal over de zeik, aldus Eva. “Mijn redactie heeft hem voor en na onze vorige uitzending gesproken en contact met hem gehad en hij heeft toen ook tegen mijn redactie gedreigd met advocaten. Dat is een beetje de werkwijze.”

Ze vervolgt: “Wij hebben ook contact gehad met iemand die zich publiekelijk heeft uitgelaten over Sywert van Lienden. Die wilde niet aanschuiven omdat hij zich bedreigd voelt. We hebben berichten ingezien die door Sywert zijn gestuurd. Berichten waarin hij dreigt met vervolgstappen als iemand iets negatiefs over hem zegt.”

Kat in het nauw

Wat vindt Peter ervan dat Sywert dreigt met juridische stappen tegen Eva en haar team? “Het is misschien een kat in het nauw die rare sprongen maakt. Het is in dit soort dingen gebruikelijk. Ik heb er maar een reactie op: kom hier ergens zitten en verklaar eens waarom het zo complex is om die hoeveelheid geld uit je zak te halen en gewoon netjes terug te betalen.”

Angela de Jong: “Hoe kun je met jezelf leven en jezelf elke ochtend in de spiegel aankijken, terwijl je weet dat je het hele land willens en wetens hebt bedrogen?”

Aangifte

Peter heeft mensen bereid gevonden om aangifte te doen tegen Sywert. Youp en de advocaat hebben een constructie bedacht om alle bijbehorende kosten op zich te nemen. “Ze zijn bang dat ze in allerlei procedures terechtkomen met mensen die over heel veel geld beschikken.”

“Er wordt wel vaker gezegd dat je een ander kapot kunt procederen. Ik kan je meteen zeggen: dat gaat hier niet lukken, maar het is wel een concrete angst. Ik begrijp ook uit de verhalen (…) dat er ook geïntimideerd is, met name nadat vrijwilligers naar buiten zijn getreden. (…) Door met name Sywert.”

Fragment

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Sywert van Lienden wil iedereen kapotmaken met zijn mondkapjesmiljoenen. Walgelijk?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen