René van der Gijp sloopt Tim den Besten: ‘Het is echt walgelijk’

René van der Gijp walgt van het nieuwe tv-programma van Tim den Besten. Hij vindt dat de presentator volstrekt onethisch te werk gaat in ‘100 dagen in je hoofd’, waarin hij psychiatrische patiënten volgt.

Tim den Besten en René van der Gijp © NPO, SBS

Tim den Besten heeft samen met zijn maatje Nicolaas Veul stage gelopen als zorgbegeleider bij een grote ggz-instelling in Eindhoven. Het resultaat is te zien in het nieuwe programma 100 dagen in je hoofd. De mannen van Veronica Inside hebben tijdens Tims optredens in de talkshow van Eva Jinek wat fragmentjes gezien en vinden het schandalig.

René kotst op Tim

Het is volgens René van der Gijp over het randje. “Ik heb me weer verschrikkelijk zitten storen aan Tim den Besten. Ik vind het werkelijk ongelooflijk dat zo’n instelling gewoon honderd dagen een camera toelaat, omdat ik dus denk dat die mensen die psychotisch zijn en geestelijke problemen hebben daar totaal niet bij gebaat zijn. Wie geeft daar toestemming voor?”

Daarbij komt dat Tim totaal ongeschikt is als presentator, vindt René. “Tim is een soort ADHD’er die die mensen nog gekker maakt. Die begint om acht uur ’s ochtends zodra iemand z’n boterham smeert aan een soort tribunaal. Die wordt gelijk voor een tribunaal gezet: ‘Hoe lang zit je hier? Wat doe je hier? Hoe is het gekomen?’”

Walgelijk

Het is volgens René evident dat Tim zijn betrokkenheid veinst. “Constant dat gespeelde van: ik ben zó betrokken bij jou, dat heb je van je leven nog nooit meegemaakt. Maar werkelijk: ik heb ernaar zitten kijken en ik vond het ongelooflijk. Er was een vrouw die paniek had met douchen, echt gillen.”

Die mevrouw wil dat helemaal niet op de nationale televisie, aldus René. “Die vrouw doet de deur open met die douche en wie staat er? Tim met de camera. Ik vind zoiets werkelijk ongelooflijk. (…) Deze mensen zijn gebaat bij rust en een goede behandeling. (…) Toen ik ernaar zat te kijken, walgde ik er echt gewoon van.”

‘Het is stuitend!’

Johan Derksen is het volledig met René eens. “Het is stuitend. Hij is totaal niet begaan met die patiënten, want het gaat om Tim den Besten. Hij vindt zichzelf reuze interessant. Wat ik heel erg vind: tegenwoordig zijn alle mensen met een bepaalde ziekte al wel geëxploiteerd door iemand die over hun rug een leuk tv-programma wil maken.”

Het is volgens Johan misplaatst. “Dat gaat echt te ver vind ik hoor. Die kinderen met het syndroom van Down zijn nog leuk en beleven er plezier aan als Johnny de Mol langskomt, maar deze mensen niet.”

Vervelende uitstraling

Wilfred Genee begrijpt de kritiek. “Het gaat er ook een beetje om wie het doet. Jessica Villerius deed het bij de kinderen van Ruinerworld met een bepaalde warmte, liefde en betrokkenheid. Het gaat erom wie het maakt.”

Johan: “Dit is amusement en effectbejag waar meneer Den Besten mee bezig is. (…) Die jongen heeft ook een heel vervelende uitstraling. Ik vind het gewoon een lul eigenlijk. Die jongen is zo enthousiast en grappig over dat onderwerp, maar dat leent zich daar helemaal niet voor. Het is een heel serieus onderwerp.”

En wie is eigenlijk die jongen die naast Tim staat? “Ja, er staat nóg zo’n snijboon naast. Zo’n lachebekje, want ze doen het met z’n tweeën”, aldus Johan.

Fragment

Het bewuste fragment:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Tim den Besten dompelt zich onder in de wereld van de psychiatrie. Prima of onkies?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen