Martien Meiland valt minister Ferd Grapperhaus aan bij Jinek: ‘Bah!’

Martien Meiland ging gisteren in de talkshow van Eva Jinek in het verweer tegen een andere tafelgast, namelijk demissionair minister Ferd Grapperhaus. “Altijd maar dat onderzoeken!”

Ferd Grapperhaus en Martien Meiland © Jinek

Eva Jinek stipte gisteren in haar talkshow weer eens de rel rondom Sywert van Lienden aan, die over de rug van de belastingbetaler 9 miljoen euro heeft geharkt met een lucratieve mondkapjesdeal. De presentatrice wilde van demissionair minister Ferd Grapperhaus weten of hij vindt dat Sywert dat geld terug moet betalen.

9 miljoen terugbetalen

Eva: “Ja minister Grapperhaus, Sywert van Lienden moet toch gewoon die 9 miljoen terugbetalen?”

Ferd gaf daarop een genuanceerd antwoord: “Ehmm, nou, weet u: dit is net een gedeelte waar ik niet bij betrokken ben geweest, de aanschaf van mondkapjes en dat soort dingen. Ik begrijp dat er een onderzoek over loopt, dat is heel goed en de onderste steen moet boven. Ik ga mijn oordeel maken als dat onderzoek is afgerond.”

De andere gasten waren uitgesprokener. “Ik kan wél gewoon ja zeggen. Hij moet dat natuurlijk gewoon terugbetalen”, zei Diederik Jekel. En Ernst Kuipers: “Absoluut terugbetalen, absoluut terugbetalen.”

Ferd bewaart oordeel

Ferd liet zich niet uit de tent lokken. “Kijk, daarom zeg ik… We weten allebei dat er toen heel veel moest gebeuren, maar ik blijf er toch wel bij – dat is ook de rechtstaat in Nederland – dat dit nu onafhankelijk en grondig wordt onderzocht. Je krijgt inderdaad niet een heel gunstige indruk, maar ik bewaar mijn oordeel echt tot we alles boven water hebben.”

Onzin, vindt Ernst. “Mijn oordeel is helemaal niet met de rechtstaat in de hand, maar op mijn morele kompas.”

Martien Meiland kritisch

Daarop mengde Martien zich in de discussie: “Nee, precies! Ja! Dat vind ik ook!” En Erica vervolgens: “Je mag er niet aan verdienen.”

Ernst: “Elke belastingbetalende Nederlander heeft ongeveer een euro gedoneerd aan Sywert om wat mondkapjes te halen.”

Martien vervolgens kritisch tegen Ferd: “Ja, natuurlijk. Dat vind ik ook. Het heeft helemaal niets te maken met ‘onderzoeken’.”

Ferd: “Ja, maar toch, hè? Dat zou kunnen.”

Martien: “Nee hoor.”

Ferd: “Ja, maar goed, ik blijf toch…”

Martien: “Ja, iedereen altijd maar ‘onderzoeken’.”

Erica: “Ja, kijk is wat dat kost!”

Martien: “Ja, kijk, inderdaad!”

Ferd reageert

Ferd blijft bij zijn standpunt. “De jurist zegt: hoor, wederhoor en alle feiten op een rij. Ik frons ook een beetje mijn wenkbrauwen van: wat hebben sommige mensen nou precies uitgespookt? Het enige wat ik zeg is: we moeten even het geduld hebben om alles boven water te krijgen en dan moet je een oordeel vellen.”

Het moet zorgvuldig gaan, zegt Ferd. “Ik begrijp heel goed wat meneer Meiland zegt, hè? Maar het punt is dat we dit soort dingen altijd nog uitgezocht moeten hebben. Dan kunnen we misschien wel een heel hard oordeel vellen. Hoe lang zal dat nog lopen? Twee maanden ofzo.”

Martien: “Oh, dat valt mee.”

Erica: “Ja, dat valt mee.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Sywert van Lienden zijn 9 miljoen euro moet terugbetalen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen