Femke Halsema verwijt Özcan Akyol seksisme: ‘Dit is ongemakkelijk’

Femke Halsema heeft gisteren voor een ongemakkelijk moment gezorgd in Sterren op het Doek. Ze onderbrak het vraaggesprek met Özcan Akyol, omdat ze zijn vraagstelling seksistisch vond.

Femke Halsema en Özcan Akyol © Omroep MAX

Het was gisteren de beurt aan Femke Halsema om geportretteerd te worden in Sterren op het Doek. Ruim 700 duizend mensen zagen hoe Özcan Akyol de burgemeester van Amsterdam ondertussen vragen stelde over uiteenlopende onderwerpen. Op een gegeven moment stelde hij ook enkele vragen over haar gezinsleven.

Femke onderbreekt gesprek

De vraag die voor Femke de druppel deed overlopen, was: “Is het een worsteling voor jou dat je telkens rekening moet houden met hun geluk en hun welzijn? Dat je je daar een beetje schuldig over voelt?”

Er ontstaat daarop ongemak bij de burgemeester. “Hahaha. Ehm, ja natuurlijk. Maar weet je? Ik ben denk ik wel een beetje… Ik heb een beetje genoeg van over het gezin praten, als ik dat mag zeggen.”

Özcan: “Natuurlijk, dat mag je zeker zeggen.”

Vrouwendingetje

Femke geeft aan de vraagstelling ongemakkelijk te vinden. “Het is ook wel een beetje een vrouwendingetje. Het zijn toch wel vaak de vrouwen die geïnterviewd worden die uitgebreid over hun gezinnen moeten praten.”

Ze vervolgt: “Vooral vrouwelijke bestuurders, want dat is een vraag die volgens mij aan mannelijke ministers of mannelijke burgemeesters toch maar heel zelden gesteld worden. Of ze een schuldgevoel hebben ten aanzien van hun gezin, hun kinderen en partner. Ik bedoel het niet als… Nou, ik bedoel het een beetje als verwijt. Haha.”

Ambivalent

Özcan: “Nee, dat snap ik. Alleen, ik weet niet, als je het hebt over emancipatie dan zou je op een gegeven moment die vraag aan zowel een man als een vrouw kunnen vragen denk ik.”

Femke: “Dat is waar en ik ben er zelf – en dat geef ik ook grif toe – ook wel enigszins ambivalent in, omdat ik ook vind dat het wegduwen van emoties en het wegduwen van het leven zelf door bestuurders, die daardoor een beetje robotachtig worden, ook niet goed is. Ik vind dat een moderne bestuursstijl ook wel een zekere kwetsbaarheid in zich mag dragen, dus ik ga er ook ambivalent mee om en daarom geef ik ook op sommige vragen wel antwoord.”

Druppel

Op een zeker moment is het echter genoeg, aldus Femke. “Op een gegeven moment kruipt bij mij het ongemak erin, omdat ik dan denk: dit zijn toch wel heel veel vragen die alleen aan vrouwen worden gesteld. Over of je je schuldig voelt ten aanzien van je je kinderen als je je werk uitoefent. Dan bekruipt mij ongemak.”

Özcan: “Daar zit dan wel de suggestie in dat ik die vraag niet aan mijn mannen zou stellen, maar dat doe ik absoluut wel. Maar goed, dat terzijde.”

Uitzondering

Femke: “Misschien ben jij de uitzondering die de regel bevestigd, alleen ik krijg de vraag altijd. Laten we zeggen: andere interviewers die die vragen nooit aan mannen stellen, stellen hem wel aan mij.”

Özcan: “Dan weten wij dat. Dan gaan we het daar niet meer over hebben.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Özcan Akyol vraagt Famke Halsema naar haar gezinsleven. Seksistisch?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen