Willie Wartaal over racismedebat: ‘We zijn allemaal racisten, ik ook!’

Willie Wartaal vindt dat er veel hypocrisie is in het racismedebat dat in de media gevoerd wordt. Mensen die stellen dat ze helemaal geen kleur zien, liegen volgens hem dat ze barsten.

Willie Wartaal © SBS

Mensen die roepen dat ze geen onderscheid maken tussen mensen, zijn volgens Willie Wartaal enorme leugenaars. Racisme zit in iedereen en is volstrekt normaal, zegt de rapartiest in de talkshow HLF8. “We zijn allemaal racisten. Ik heb op elk vlak heel veel voorbeelden.”

Rijke Chinees

Kan hij een voorbeeld delen? “Als ik bijvoorbeeld op de snelweg ben en op alle auto’s let… Dan zie ik een dikke bak met een chick erin, dan denk ik: wie pijpt zij? En als het dan een Chinees of een Aziaat is dan denk ik: kan wel, die heeft een zaak. Iedereen doet dat, we doen het allemaal. Ik vind het ook wel leuk om mee te spelen.”

Zelf heeft Willie ook wel eens last van racisme. “Heel af en toe heb je wel eens dat mensen me niet herkennen. Dan stap ik een lift in en dan voel je al een soort van situatie. Dan zeg ik: ‘Goedemorgen.’ Dan zeggen ze helemaal verbaasd: ‘Ja, goedemorgen!’ Ik vind het wel leuk om mee te spelen.”

‘Geef gewoon toe!’

Mensen moeten accepteren dat racisme iets natuurlijks is, vindt Willie. “Ik denk ook niet dat we daar met z’n allen heel moeilijk over moeten doen. Het is er gewoon. Geef het gewoon toe, het maakt niet uit. Als je maar niet zegt: ‘Ik zie geen kleur.’ Je hebt gewoon je ogen. Daar doe je eigenlijk alles mee. Je baseert alles daarop.”

Presentator Johnny de Mol: “Het is toch goed om het er even over te hebben en het te benoemen.”

Willie: “Het is sowieso goed om het over dit soort dingen te hebben.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Heeft u net als Willie Wartaal soms uw twijfels als u iemand uit een bepaalde bevolkingsgroep in een dure auto ziet zitten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen