Steun voor prins Bernhard: ‘Artiesten treden ook gratis op in talkshows!’

BNR-sterjournalist Thomas van Groningen, bekend van de zomertalkshow van VI, springt in de bres voor prins Bernhard. Hij wijst erop dat artiesten ook altijd gratis optreden in talkshows.

Thomas van Groningen © SBS 6

Prins Bernhard ligt onder vuur, omdat de zanger diverse artiesten heeft gevraagd om gratis op te treden bij zijn Formule 1-evenement in Zandvoort. Eén van die artiesten, Joshua Nolet van Chef’Special, is helemaal uit zijn plaat gegaan in een filmpje op social media. Hij vindt het schandalig dat zo’n rijke prins hem gratis wil laten optreden in crisistijden.

Gratis in talkshows

Thomas van Groningen, sterjournalist van BNR Nieuwsradio, vindt dat Joshua meet met twee maten. “Gemiddeld aantal kijkers Formule 1-races: 87,4 miljoen wereldwijd. Dat is ruim 87 keer meer dan talkshows in Nederland waar artiesten in de rij liggen om gratis op te treden om een plaat te promoten. 👀”

Het leidt tot enorme kritiek, onder meer van VPRO-muziekjournalist Atze de Vries. “Ik denk niet dat Chef’Special gevraagd is om in de uitzending van de race te spelen, maar op het terrein voor het aanwezige publiek.”

Heen en weer lopen

De artiesten zijn inderdaad gevraagd ‘om de aandacht van het publiek vast te houden tussen de racenummers door’. “We willen onze kaarthouders graag een vorm van vermaak bieden. Op die manier willen we ook voorkomen dat mensen heen en weer gaan lopen”, zegt een woordvoerder van de organisatie.

Of, zoals Radio Veronica-medewerker Tim Calis het verwoordt: “Ze zijn als animatie gevraagd voor de mensen op de tribune. Dat is iets heel anders dan een zinvolle promotionele activiteit.”

Volgens Thomas zijn die optredens echter ook te bekijken voor het grote publiek. “Hardwell was in 2017 gewoon te zien op de wereldwijde feed hoor. Zo ongewoon is het niet.”

Het leidt tot onbegrip. “Hoeveel bands heb jij gezien als je een F1-wedstrijd kijkt op tv?”, zegt iemand.

Principekwestie

Veel mensen spreken van een principekwestie. “Gaan miljoenen om in dat hele Zandvoortgebeuren en dan voor gratuit optreden? Dat je het dúrft te vragen met je pandjes en je race…”, zegt Karen.

En Sam zegt: “Laat ik het zo zeggen: zou jij gratis je werk gaan doen puur en alleen omdat 10 miljoen mensen het zien? Of denk je dat Hardwell gratis heeft staan draaien in Mexico 2 jaar geleden? Of dat Bernhard gratis op je event komt spreken, omdat dat meer naamsbekendheid oplevert?”

Thomas reageert

Thomas reageert verbaasd op alle commotie. “Oeps, iedereen boos nu. Mijn punt is dat de media-, muziek- en evenementenwereld aan elkaar hangt van barterdeals en dat als het goed uitkomt het allemaal geen probleem is. Waarom moet dan nu de prins op het hakblok voor het *proberen*? Vragen staat vrij, toch?”

Inmiddels heeft hij al zijn tweets verwijderd. “Ik snap de gevoeligheid. Heb m’n tweet ook maar verwijderd omdat sommige mensen dit koppelden aan een ‘politieke kleur’ en dat heb ik absoluut niet. Maar jeetje, wat zijn mensen boos over een (zeker toondove) vraag. Ongekend.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen