‘Khalid Kasem dankt bliksemcarrière aan Marokkaanse achtergrond’

Khalid Kasem wordt zonder ervaring tot de opvolger van Matthijs van Nieuwkerk gebombardeerd. Tv-kenner Bert van der Veer vraagt zich af of dat door zijn Marokkaanse achtergrond komt.

Khalid Kasem © Annemieke van der Togt

Vanavond is het zo ver. Dan debuteert Khalid Kasem als presentator van de NPO 1-talkshow Khalid & Sophie, de opvolger van De Vooravond op het gewilde tijdslot van de vroegere talkshow De Wereld Draait Door. Hij heeft echter geen énkele ervaring met presenteren. Hoe kan het dat hij opeens zo’n prominente plek krijgt?

Diversiteitsbeleid

De bekende tv-regisseur Bert van der Veer vraagt zich af of het door de Marokkaanse achtergrond van Khalid komt. “Ik kan de keuze voor Khalid niet begrijpen, want ik heb hem nog nooit aan het werk gezien. En natuurlijk vraag ik me ook af of Khalid profiteert van het diversiteitsbeleid van de publieke omroep”, zegt hij in Veronica Superguide.

Een pittige uitspraak, aangezien geen énkele presentator het imago wil hebben dat hij of zij alleen maar aan een tv-tafel zit, omdat daarmee een bepaald diversiteitsquotum wordt gehaald. Ook Khalid zal dit geen prettig beeld vinden.

Geen ervaring

Het is in elk geval wel vreemd dat Khalid in één keer zo’n mooie klus krijgt, vindt ook mediakenner Ron Vergouwen van Omroep MAX. “Ik hoor van anderen dat Khalid een fántastische pilot heeft opgenomen, maar feit blijft dat voor het dragen van een belangrijk journalistiek programma naast talent ook ervaring wel érg handig is.”

Ron kan er zijn vinger niet op leggen. “Dit programma op dit tijdstip en deze zender is Eredivisie. Waarom loopt Khalid niet eerst warm in een minder prominente talkshow? Deed Renze Klamer ook.”

Geschokt

Renze en Fidan Ekiz zijn keihard aan de kant geschoven omdat hun programma De Vooravond niet urgent genoeg zou zijn geweest. “Ik ben vooral geschokt dat Ekiz en Klamer niet worden vervangen door een bewezen topper. Als dat wel het geval was geweest, zou dat het lompe ontslag nog enigszins verklaard hebben”, zegt Ron.

Daar is Bert het mee eens. Hij had liever een journalist gezien op hun plek dan een advocaat die een carrièreswitch maakt. “Ik ben ouderwets, ik zie De Vooravond als een journalistiek programma en dat kun je dan ook maar beter door journalisten laten presenteren.”

Fragment

Bewegende beelden van Khalid en Sophie:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Khalid Kasem zonder ervaring een talkshow krijgt omdat hij Marokkaans-Nederlands is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen