Jan Slagter vindt media niet kritisch genoeg over klimaatrapport

Omroep MAX-baas Jan Slagter vindt de media totaal niet kritisch over het alarmerende klimaatrapport van het VN-klimaatpanel IPCC. Alleen De Telegraaf laat volgens hem een tegengeluid horen.

Jan Slagter

Het klimaatpanel schetst een horrorbeeld van wat ons te wachten staat als we de opwarming van de aarde niet tegengaan. Maar klopt het allemaal wel? Staat er wel een kritisch geluid tegenover? “Dat vraag ik me dus af. Ik las alleen wat commentaar in De Telegraaf”, aldus Omroep MAX-baas Jan Slagter in Spraakmakers op NPO Radio 1.

Worstcasescenario

Volgens Jan wordt er in het klimaatrapport wel een beetje overdreven. “Natuurlijk: het is een rapport, dat neem je tot je, dan zeggen we: ‘Het zal allemaal wel.’ Er is een doemscenario van 5 graden, maar het kan ook 1,5 graad zijn, maar de focus ligt echt heel erg op dat worstcasescenario.”

De media schetsen volgens Jan hel en verdoemenis. “Ik vind dat alle media, ook de televisieprogramma’s en het NOS Journaal, daar helemaal in meegaan. Toen las ik een stuk in De Telegraaf met critici over dit rapport, die niet ontkennen dat er wat aan de hand is met de wereld en het klimaat, maar er toch wel kritische kanttekeningen bij plaatsen. Dat miste ik toch wel een beetje in de berichtgeving.”

Braafste jongetje

Het klimaatprobleem moet worden aangepakt door grote landen, denkt Jan. “Als je ervan uitgaat dat het 5 graden warmer wordt op aarde, terwijl er eerder scenario’s lagen dat het 1,5 graad zou zijn… Ja, dat is nog wel een wereld van verschil. Tegelijkertijd komt via de media tot ons dat we er allemaal wat aan moeten gaan doen.”

“Ja weet je, als India, China en Rusland… We kunnen hier in Nederland allemaal wel het braafste jongetje van de klas zijn, maar als daar niets verandert…”

‘Dit klopt niet!’

ANP-hoofdredacteur Freek Staps spreekt Jan tegen. “Jan, je zegt wel een hoop dat niet feitelijk correct is. Nederland ís niet het braafste jongetje van de klas met ingrijpen en ook: 1,5 graad klinkt misschien wel heel weinig (…), maar dat is het scenario waarbij nog steeds 1 miljard mensen straks last hebben van hittegolven en honderden miljoenen tekort hebben aan drinkwater.”

Jan: “Maar de focus ligt toch wel heel erg op de worst case?”

Freek: “Zelfs de makkelijkste case is de worst case.”

Jan blijft erbij: “Als ik de verslaggeving hoorde op radio en televisie, dan ging men er wel heel erg in mee. De enige krant die er wel iets aan heeft gedaan en ook andere mensen kritisch aan het woord heeft gelaten, is De Telegraaf.”

Fragment

Het bewuste fragment:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u de media kritisch genoeg over het klimaatrapport?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen