Gerard Joling valt Sigrid Kaag aan bij Humberto: ‘Zó arrogant!’

Gerard Joling was gisteren in de talkshow Humberto behoorlijk kritisch over politici Ank Bijleveld en Sigrid Kaag. Hij raakte daarbij in aanvaring met een andere tafelgast: Frits Wester.

Frits Wester en Gerard Joling © RTL

Ank Bijleveld, de minister van Defensie, ligt net als Sigrid Kaag behoorlijk onder vuur over hoe ze omgaat met de situatie in Afghanistan. Ook talkshowhost Humberto Tan is teleurgesteld, vooral in een tweet van Ank. Zij gaf aan ‘gemengde gevoelens’ te hebben bij het staken van de evacuatieoperatie.

‘Gemengde gevoelens?!’

Humberto onomwonden: “Ik zie een tweet van minister Bijleveld, ik lees dat en dan denk ik: gemengde gevoelens?! Er zijn honderden Nederlanders achtergebleven! Mijn interpretatie is: we zijn heel trots op wie er wél zijn weggegaan, en de anderen: ach ja. (…) Ze had ook kunnen zeggen: ‘Verschrikkelijk dat zoveel mensen zijn achtergebleven.'”

Frits Wester vindt dat te makkelijk. “Je moet ook eerlijk zijn. Vergelijk het even met andere landen. Dan hebben we procentueel best veel mensen weggehaald daar. Zo’n 2.000, waarvan er 1.400 naar Nederland reizen.”

Niet capabel

Daarna kwam Gerard Joling om de hoek kijken met zijn politieke mening. “Maar dit is toch helemaal een vrouw die niet capabel is voor haar vak? Daar moet je gewoon lekker mee koffiedrinken met gebak of een wijntje. Dat heb ik al zo vaak gezien in interviews dat ze er niet uitkomt en nooit geen antwoord geeft.”

Frits peinzend: “Ja, nou…”

Gerard boos: “Nee, wat ik ook heel vaak merk aan jou, Frits is dat je zo vaak deze mensen verdedigt. En dat snap ik, omdat je natuurlijk daar bezig bent. Je kan het toch ook een keer to the point zeggen?”

Los op Kaag

Vervolgens ging Gerard los op Sigrid Kaag. “Als je zo’n Kaag ook ziet, die staat met een arrogantie en d’r bril op dingen te vertellen. Dan denk ik: mevrouw, natuurlijk bedoel je het goed en natuurlijk is het verschrikkelijk, maar er gebeurt niets. We hebben het over ‘nieuw regeren’, maar het is allemaal één groot drama. Je zal er zitten met je kinderen en je familie.”

Frits: “Dat is allemaal waar, maar ik verdedig niemand en ik vraag ook geen begrip voor wat er op dit moment gebeurt, maar je moet wel even heel goed kijken wat je kunt doen als Nederland. Wij kunnen daar geen F16’s of F35’s naartoe sturen. Dat gaat gewoon niet.”

Fragment

Een ander fragment uit de Humberto van gisteren:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen