Catherine Keyl krijgt pak slaag van NOS-directeur: ‘Wat een gel*l!’

Catherine Keyl krijgt een flinke draai om haar oren van Marcel Gelauff, de directeur van de NOS. Hij vindt het ‘onbegrijpelijk’ dat zij oppert dat hij journalisten naar Kabul moet sturen.

Catherine Keyl en Marcel Gelauff © SBS, NOS

Het is volgens Catherine Keyl een gotspe dat er vanuit New Delhi verslag wordt gedaan van de onrust in Afghanistan. “Ja, dat is 1.008 kilometer verderop. Het valt me trouwens sowieso op dat we daar geen verslaggevers hebben. Ik vind dat heel raar”, aldus de presentatrice in Spraakmakers op NPO Radio 1.

Catherine verbaasd

Vroeger was dat wel anders, aldus Catherine. “Ik ben natuurlijk oud en bejaard en in de tijd dat Saigon werd ontruimd door de Amerikanen, zaten er drie Nederlandse verslaggevers. Die waren daar gewoon en maakten verhalen, onder andere Fons van Westerloo. Maar waarom nu niet?”

Zowel De Telegraaf als de NOS hebben geprobeerd journalisten mee te krijgen met de evacuatievliegtuigen van Defensie. “Het antwoord was nee, dus we komen er niet in. Je kunt je dan afvragen of we voor de crisis begon moesten gaan, maar dat is de koe in de kont kijken”, zegt Telegraaf-baas Paul Jansen.

Onbegrijpelijk

NOS-directeur Marcel Gelauff vindt dat Catherine haar onwetende snuit moet houden. “Het is zeker overwogen, maar het is op dit moment gewoon veel te onveilig, omdat journalisten ook vaak doelwit zijn. De NOS heeft geprobeerd iemand mee te laten vliegen met de regeringsvliegtuigen, maar dat kon niet.”

Hij ergert zich kennelijk behoorlijk aan Catherine, want het lukt hem niet om zich diplomatiek op te stellen: “Het is echt onbegrijpelijk om in deze context te opperen dat er iemand heen moet.”

‘Wat een gel*l!’

Catherine reageert boos. “Nou ja, wat een gel*l. Sorry hoor. Ja! Wat is dat nou voor onzin? Waarom zaten er toen wel drie verslaggevers in Saigon? Het is gewoon een risicovol vak, journalist zijn.”

Paul: “Ik moet Catherine wel gelijk geven. Het verweer van Gelauff dat het onzin is om te opperen dat er iemand heen moet… Hoezo?”

Catherine: “Moeten wij als kijkers dan maar accepteren dat er vanaf duizend kilometer verslag wordt gedaan? Sorry hoor!’

Zwaktebod

Paul: “Dat is een zwaktebod. Dat geldt ook voor ons en ook voor de NOS. Ik vind dat je juist absoluut alles moet bekijken. Dat het onzin is om het te opperen of dat het verantwoord is om iemand te sturen, zijn twee verschillende dingen.”

Zelf vindt Paul het niet verantwoord om bijvoorbeeld over land te gaan. “Nou, nee, dat kan niet. Niet om daar bijtijds te komen op een manier die verantwoord en veilig is.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen