Zorgen om RTL Boulevard: kunnen medewerkers nog veilig naar studio?

De aanslag op het leven van Peter R. de Vries is voor zijn collega’s van RTL Boulevard een trauma. Het gebeurde vlak nadat hij de studio uitliep. Zijn de medewerkers van het programma nog wel veilig?

RTL Boulevard © RTL Boulevard

RTL Boulevard zond tot 2016 altijd uit vanaf het relatief rustige Media Park in Hilversum, maar verhuisde daarna naar een A-locatie in Amsterdam: de razend drukke hotspot Leidseplein. Dit is een locatie die veel lastiger te beveiligen is. Het leidde in 2018 tot problemen, toen John van den Heuvel vanwege zware bedreigingen niet meer mocht komen.

Leidseplein

De Amsterdamse ‘driehoek’ met daarin onder andere burgemeester Femke Halsema vond het niet langer verantwoord om John op te laten treden in de studio van RTL Boulevard, omdat een eventuele aanslag op zijn leven ook omstanders op het Leidseplein in gevaar zou kunnen brengen. Het leidde tot grote onvrede bij de makers van het programma.

RTL wilde destijds ‘onder geen beding‘ verhuizen naar een andere studio. “Ik vind het een goed signaal dat RTL niet zwicht voor criminele druk en de rug recht houdt”, liet John toen weten. “Vertrekken vanwege criminele dreiging is een teken van onmacht.”

Veiligheid in geding

Na de aanslag op Peter R. de Vries zijn er opnieuw zorgen of het wel veilig is om RTL Boulevard uit te zenden vanaf het Leidseplein. “Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat de veiligheid rondom dit programma in gevaar is”, zei René de Beukelaer, de hoofdofficier van justitie, gisteren op de persconferentie van de veiligheidsdriehoek.

Thomas Bruning van journalistenvakbond NVJ is bezorgd, zei hij gisteren in Humberto. “Dat is een redactie die dagelijks met John, Mick (van Wely, red.) en Peter moeten werken. Dit zijn redacties, presentatoren en groepen waarbij ze voor hetzelfde geld naar binnen lopen, zoals bij Charlie Hebdo gebeurd is.”

Doelwit

De aanwezigheid van misdaadjournalist als John, Peter en Mick kan ook andere betrokkenen van RTL Boulevard in gevaar brengen. Zo werd de showrubriek gisteren gepresenteerd door Marieke Elsinga en Luuk Ikink. “Er zitten zoveel mensen omheen”, aldus Thomas. “Dat zag je ook bij de aanslag op Panorama.”

Ook bij de aanslag op Panorama werden veel anderen in gevaar gebracht. “Er stond een raketwerper gericht op hun redactie, maar daar zaten bijvoorbeeld ook redacties van vrouwenbladen die er niets mee te maken hebben, maar wel in de omgeving zitten. Die worden daardoor mede doelwit.”

Vreselijk drama

Albert Verlinde, de grondlegger van RTL Boulevard, uitte zich gisteren in Shownieuws bezorgd. “Ik ben ook heel erg in gedachten bij al mijn Boulevard-collega’s die nu met dit vreselijke drama geconfronteerd worden. Dat een programma waar je aan de wieg van hebt gestaan het middelpunt is van het drama waar we nu in zitten, vind ik verschrikkelijk.”

Zelf is Albert ook ontdaan over de aanslag op Peter. “Het is een slechte film. Het is heel heftig. We hebben vijftien jaar samen Boulevard gedaan en je weet bijna niet wat je ervan moet zeggen. Ik ben totaal in shock en ik merk ook dat het zó dichtbij is omdat het Peter is, met wie ik vijftien jaar samen gezeten heb.”

Boulevard gaat door

Ondanks de aanslag op het leven van Peter R. de Vries, gaat de uitzending van RTL Boulevard vanavond gewoon door. Vanaf het Leidseplein. “RTL Boulevard zal gewoon te zien zijn, zoals Peter van ons zou verwachten”, zegt een woordvoerder van RTL.

Marieke Elsinga zal ook de uitzending van vanavond presenteren. “Het wordt denk ik de moeilijkste uitzending die ik ooit heb gemaakt”, zei ze vanochtend op Qmusic.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat het beter is om RTL Boulevard terug te verhuizen naar het Media Park, waar de studio beter te beveiligen is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen