Soundos El Ahmadi stipt overload Jim Bakkum aan: ‘In élke film!’

Soundos El Ahmadi vindt het bizar dat ze zo heeft moeten leuren met het idee voor haar bioscoopfilm Meskina, dat een overwegend niet-witte cast heeft. “Ondertussen zit Jim Bakkum in élke film!”

Meskina © Meskina

Acteurs en actrices staan altijd voorop om diversiteit te propageren, maar ondertussen zijn de films waarin ze spelen altijd überwit. Sterker nog: in de recente romkoms Just Say Yes, Zwaar Verliefd! 2 en Casanova’s had steeds dezelfde witte acteur de hoofdrol: Jim Bakkum.

Overload Jim Bakkum

Het is tijd dat ook de niet-witte Nederlanders zich eens in de Nederlandse film gaat herkennen, vond Soundos El Ahmadi. Ze ging langs productiemaatschappijen met het idee voor Meskina – dat vanaf vandaag in de bioscopen draait – maar kreeg de hele tijd nul op rekest. Tot haar grote verbijstering.

Soundos vandaag in de Volkskrant: “Geen productiemaatschappij geloofde erin. ‘Mensen uit Groningen gaan zich niet met jullie identificeren’, zeiden ze. Niet met Marokkaanse vrouwen. Maar waarom zou ik me wel moeten identificeren met Jim Bakkum dan? In élke bloody film?”

John de Mol

Dat wordt echt zo tegen haar gezegd, legt Soundos uit. “O, jawel hoor. Schat, mensen zeggen van alles. Kijk, mijn vader is niet John de Mol, dus ik moet af en toe wel bluffen, anders komt er helemaal niets van de grond. Dus ik zei tegen ze: ‘Ik ben niet aan het smeken, hè? Ik kom met klompen goud, en dan moet je blij zijn en zeggen: ‘Dankjewel, Soundos, let’s go. We gaan iets moois maken, iets wat nog niet eerder is gemaakt.'”

“Terwijl ik zwanger was, en een kind baarde, bleef mijn zakenpartner langs alle maatschappijen gaan – zo lang duurde het. En toen durfde productiemaatschappij NewBe het aan.”

Volkskrant

Het hele Volkskrant-interview met Soundos El Ahmadi kunt u lezen op de Volkskrant-site of via Blendle. Soundos heeft naar eigen zeggen al veel leuke reacties ontvangen op het stuk.

“Dank voor alle positieve reacties op mijn Volkskrant-interview en op het erkennen van een beweging die we zijn begonnen. We kunnen niet meer terug schatjes! Ik ben aan het bijkomen! Met mijn gezin. Na twee jaar eindelijk op vakantie. Hou alle mooie ontwikkelingen in de gaten. Ik hou van jullie.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Heeft Soundos El Ahmadi een punt? Is de Nederlandse film te homogeen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen