Rob Goossens: ‘Jan Versteegh kan topsalaris vaarwel zeggen’

Jan Versteegh voelde zich de gevierde jongen toen hij begin 2019 overstapte van BNNVARA naar SBS 6. Nu is de stemming behoorlijk omgeslagen in tv-land. “Hij kan zijn topsalaris vaarwel zeggen.”

Jan Versteegh © SBS 6

Het grote geld verdienen bij de commerciële televisie komt volgend jaar abrupt ten einde als de voorgenomen fusie tussen RTL en Talpa daadwerkelijk doorgaat. Een exemplarisch voorbeeld van iemand die daar de wrange vruchten van gaat plukken, is Jan Versteegh. Hij zal zijn inkomen flink zien dalen, verwacht tv-kenner Rob Goossens.

RTL vs Talpa

Rob denkt dat het voor Jan allemaal flink balen is. “Jan Versteegh deed het heel aardig bij BNNVARA, maar die heeft op een gegeven moment voor zichzelf bedacht: ik wil wel een mooie stap maken. Jan gaat op dat moment met Talpa praten en met RTL praten”, vertelt hij in de mediapodcast van De Telegraaf.

Hoe gaan die onderhandelingen? “RTL doet hem een voorstel, deels inhoud en deels geld. Talpa doet hem een voorstel, deels inhoud en deels geld. Op dat moment zeg je tegen RTL: ‘Maar Talpa biedt dit.’ En tegen Talpa zeg je: ‘RTL biedt dit'”, vertelt hij. “Ik was er niet bij, maar je weet in algemene zin wel hoe zoiets gaat.”

Mooi huis

Jan heeft beide partijen ongetwijfeld tegen elkaar uitgespeeld, zegt Rob. “Ja, nogal wiedes dat Jan Versteegh nu een mooier huis heeft kunnen kopen, omdat hij die onderhandelingsruimte had. Die ben je nu kwijt.”

De salarissen in tv-land gaan straks flink omlaag als RTL alleenheerser wordt. “Bij de NPO mogen ze maximaal 209.000 euro betalen. Als de commerciëlen straks één partij worden en weten dat het Jan Versteegh puur om het geld te doen is, dan weet je ook: als je 209.001 euro biedt, dan ben je al de best betalende omroep.

Slecht perspectief

Sterren die straks nog kunnen zwemmen in hun tv-tonnen, zullen op één hand te tellen zijn. “Het onderhandelingsperspectief voor de presentatoren en producenten wordt enorm verschraald. Het zou me ook niet verbazen als de toezichthouder toch problemen ziet.”

Volgend jaar zullen de mededingingsautoriteiten aangeven of ze problemen zien in de fusie tussen RTL en Talpa.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Is Jan Versteegh überhaupt al het NPO-maximum van 209.000 euro waard?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Begrijpt u dat Maxime Meiland niet echt geliefd is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen