‘Jort Kelder had serieuze invloed op campagne Forum voor Democratie’

Jort Kelder had in 2017, anders dan hij zelf beweert, wel degelijk ‘serieuze invloed’ op de verkiezingscampagne van Forum voor Democratie. Dat zegt medeoprichter van de partij Henk Otten.

Henk Otten en Jort Kelder © NPO

Thierry Baudet heeft Jort Kelder in een behoorlijk lastig parket gebracht door te onthullen dat Jort in 2017 iemand heeft betaald om campagnefilmpjes te maken voor Forum voor Democratie. De presentator kon deze week niet anders dan het nieuws bevestigen, al stelt hij zelf dat hij puur en alleen een cameraman aan het werk wilde helpen.

‘Jort had wél invloed’

Jort beweert verder geen enkele band te hebben met Forum, maar volgens Henk Otten zit dat iets anders. De medeoprichter van de partij, die zich in 2019 afsplitste, stelt dat Jort wel degelijk inhoudelijke invloed had op de campagne.

Hij doet op Twitter een boekje open: “Ontving laatste dagen veel vragen van politici en journalisten over rol van Jort Kelder tijdens 2017 TK-campagne van Forum voor Democratie waar nu ook onderzoek naar wordt gedaan door het Commissariaat voor de Media. Een paar opmerkingen over de werkelijke gang van zaken en de rol van Kelder.”

Leuke filmpjes

Henk voelde zich destijds een beetje in de wielen gereden door Jort. “Tot februari 2017 werd er een sterk inhoudelijke, door mij ontworpen, campagne gevoerd met animaties en activistische video’s waarbij minister-president Rutte en de VVD bepaald niet werden gespaard.”

Maar toen kwam Jort om de hoek kijken. “Vlak voor de verkiezingen kwam Kelder bij Baudet aanzetten met het idee dat er vooral ‘leuke’ lifestyle-achtige filmpjes moesten komen van Baudet en dat het minder om de inhoud moest draaien. Kelder bood cameraman Tijn gratis aan.”

Felle discussie

De bemoeienis van Jort leidde tot een felle discussie binnen Forum, zegt Henk. “Er was flinke discussie tussen Baudet en mij of het nou wel slim was om het beste maatje van Rutte een kijkje in de keuken te gunnen op zo’n belangrijk moment voor Forum. Uiteindelijk besloten we – na veel gedram van Baudet – dat het complementair kon zijn aan de campagne.”

Hij vervolgt: “De rol van Kelder bij Forum voor Democratie en zijn nauwe vriendschap met Rutte bleef een terugkerend onderwerp van discussie met Baudet. Zo was ik er erg op tegen dat Baudet met Kelder op pad ging in de privéjet van Suitsupply zonder dit te melden bij de Tweede Kamer.”

Serieuze invloed

Henk besluit: “Jort Kelder had dus wel degelijk serieuze invloed op de 2017 TK-campagne van Forum voor Democratie (vooral via het handig bespelen van Baudet) waardoor de campagne minder gericht werd op de VVD en op Rutte, wat Forum voor Democratie waarschijnlijk zetels gekost heeft.”

Het klopt volgens Henk overigens níet dat Jort meeschreef aan het verkiezingsprogramma van Forum. Thierry beweerde destijds het tegendeel.

Twitter-draadje

Het Twitter-draadje van Henk met daarin ook enkele fragmenten:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u Jort Kelder beter als talkshowhost of talkshowgast?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Ali B is terug in het land: moeten de paparazzi op hem jagen of hem met rust laten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen