Jort Kelder betaalde inderdaad campagnefilmpjes Thierry Baudet

Jort Kelder heeft inderdaad een van zijn redacteuren betaald om campagnefilmpjes te maken voor Forum voor Democratie, de politieke partij van Thierry Baudet. Dat bevestigt de Op1-presentator.

Jort Kelder en Thierry Baudet © NPO

Thierry Baudet veroorzaakte vorige week enige controverse door te onthullen dat hij in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 financieel is gesteund door Jort Kelder. “Hij had toen een contract bij Bij ons in de PC of Hoe heurt het eigenlijk, of een van die programma’s”, aldus de politicus in de podcast PodBast.

Groot geschenk van Jort

Toen de opnames daarvan abrupt eindigden, kwam een van Jorts redacteuren zonder werk te zitten. Thierry: “Hij had toen een maand op een of andere manier een contractoverlap met iemand die een maand lang geen werk had. Toen zei hij: ‘Weet je wat? Uit eigen zak betaal ik die jongen wel, die kan dan een maand lang voor jou elke dag een filmpje maken.’ Dus toen heb ik de laatste vier weken voor de verkiezingen élke dag een filmpje kunnen maken.”

Thierry: “Dat was echt een groot geschenk van Jort, dat was heel tof dat-ie dat deed. En daar kwamen toen ook een paar filmpjes uit die bij Jinek en bij Pauw & Witteman, of hoe dat ook maar heette toen, werden vertoond. Dat zorgde voor publiciteit.”

Jort reageert

Hoe zit dit precies? Jort Kelder doet nu zijn kant van het verhaal in de podcast De Jortcast. “Het zit toch iets anders dan dat het nu allemaal geïnterpreteerd wordt op allerlei plekken. Wat ik gedaan heb: er was een jongeman die al jaren redacteur was voor mij bij Hoe Heurt Het Eigenlijk?”, vertelt hij. “Hij zei: ‘Ik wil eigenlijk een carrièreswitch maken’.”

Deze redacteur wilde reportages gaan maken, vertelt Jort. “Toen wij met Hoe Heurt Het stopten, vrij abrupt, en hij op dat moment even zonder werk zat, zei ik: ‘Misschien is het een leuk idee als jij met die filmpjes in de politieke campagnes gaat zitten. De verkiezingen komen eraan en je mag dan de campagnes gaan volgen.'”

New kid on the block

Jort dreef die redacteur naar Thierry toe. “Toen heb ik hem geadviseerd: ‘Als je nu moet kijken naar een politieke campagne, dan zou ik die voor het Forum voor Democratie nemen, want daar is natuurlijk het meest om te doen.’ Nu nog veel meer tumult dan toen, maar Thierry Baudet was toen wel the new kid on the block. De man die eraan kwam.”

Hij vervolgt: “Ik heb toen wel contact gelegd met Baudet van: ‘Zou het aardig zijn als een cameraman jou gaat volgen en filmpjes gaat maken?’ Maar ik heb me er verder eerlijk gezegd helemaal niet mee bemoeid. Het enige wat ik heb gedaan: ‘Ik geef jou die kans, ik betaal jouw salaris wel, ga maar kijken.’ Dat deed ik wel vaker natuurlijk met al mijn projecten met hem. ‘Stuur mij maar een rekening.'”

Zelf had Jort geen plannen met die filmpjes. Het was meer uit hobbyisme. “Ik ben een enorme fan van al die oude filmpjes, vooral uit de jaren 70 van de VPRO vaak, waarbij politici gevolgd werden.”

Geen financiële band

De Op1-ster benadrukt alléén deze cameraman te hebben betaald. “Ik heb verder geen enkele financiële band met Forum voor Democratie. Sterker nog: als hij had gezegd dat hij eigenlijk de campagne van GroenLinks wilde volgen of die van de dierenpartij, dan had ik het ook prima gevonden. Dan had ik Marianne Thieme gebeld.”

Nu is Jort presentator van Op1, toen was hij politiek duider in soortgelijke programma’s. Was hij wel objectief? “Ik heb eerlijk gezegd die filmpjes helemaal nooit gezien”, zegt hij. “Dit heeft op mijn onafhankelijkheid werkelijk geen enkele invloed. Dat vind ik zó’n onzin. Nog los van het feit dat ik toen nog geen presentator van Op1 of Buitenhof was.”

Framing

Jort stoort zich eraan dat hij ineens onderdeel is van een soort heksenjacht. “Er is een soort framing in dit land gaande dat als je in dit geval dan Baudet kent, je fout bent en niet bij de publieke omroep mag werken ofzo. Dat is een heel merkwaardige manier van denken. Ik weet niet zo goed wat ik met die polarisatie moet.”

“Eén ding staat vast: ik stel de vragen die gevraagd moeten worden in totale onafhankelijkheid en ik ben ontzettend blij dat ik een jongeman die een carrièreswitch wilde maken een kans heb gegeven.”

Fragmenten

De uitspraken van Thierry:

Jort Kelder ging destijds bij Jinek door het vuur voor Thierry:

De reactie die Jort vandaag geeft (vanaf 18:43):

Lees ook

‘Kritiekloos interview Thierry Baudet door Jort Kelder was strategie’ (12 januari)

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Jort Kelder te ver is gegaan met het medefinancieren van de Thierry Baudet-campagne?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen