Johan Derksen: ‘Het voelt alsof er een familielid is overleden’

Johan Derksen heeft het gevoel alsof er een familielid is overleden nu Peter R. de Vries niet meer onder ons is. “Ik heb hetzelfde gevoel als heel Nederland heeft denk ik”, aldus de voetbalanalist.

Johan Derksen © De Oranjezomer

Vrijwel alle tv-programma’s stonden gisteren volledig of voor een belangrijk deel in het teken van Peter R. de Vries, die is overleden na een moordaanslag op zijn leven. Ook de mannen van Veronica Inside stonden er uitgebreid bij stil in hun programma De Oranjezomer op SBS 6.

Familielid

Het is ook bij Johan Derksen hard aangekomen. “Ik heb hetzelfde gevoel als heel Nederland heeft denk ik. Peter was elke avond bij iedereen in de huiskamer. Het is net alsof er een familielid overleden is, want je kon de tv niet aanzetten of Peter zat te oreren, weet je wel. Die hoorde er helemaal bij. Daardoor is het zo’n klap in Nederland.”

Je merkt dat het voor iedereen verschrikkelijk is, aldus Johan. “Er overlijdt weleens vaker een bekende Nederlander en daar hoor je nooit zoveel van, maar nu is het een nationale ramp. Dat komt omdat iedereen hem toch zo betrokken voelt bij hem. Het is een gepassioneerde man.”

Respect

Johan heeft zich ook best vaak geërgerd aan Peter. “Ik moet eerlijk zeggen dat er ook tijden waren dat je je geweldig kon ergeren aan hem met zijn betweterige toontje, maar het respect voor wat hij deed overheerste altijd.”

René van der Gijp: “Ik heb hem best een keer een hand gegeven, maar nooit persoonlijk gesproken, ook niet toen hij bij ons in de uitzending was. Hij heeft toen meer met Johan gesproken. De keren dat hij bij ons dat andere programma deed, kwam ik hem wel op de gang tegen, maar ik ben nooit verder gekomen als ‘hallo’.”

Jezus Christus

Ook René vindt Peter bijna als familie aanvoelen. “Dat herken ik wel. Het is natuurlijk keihard zoiets. Ik had vandaag hetzelfde als toen hij beschoten werd en jij het in de uitzending zei, dat je denkt: Jezus Christus. Ik zat in de auto toen iemand mij belde en ik dacht: godverd*mme man. Het is ook hard voor die twee kindjes die op tv waren en voor z’n familie.”

Johan: “Vroeger vond ik het een beetje een onsympathieke man, want hij was nog betweteriger dan ik. Later, als je hem beter leert kennen, viel hij erg mee. Hij had ook zelfspot.”

Shownieuws

De Oranjezomer ging voor een groot deel over Peter. Gastheer Wilfred Genee: “Ik werd vanmiddag gebeld door, zoals jij het noemt, een zenderbaasje. Hij zei: ‘We doen eerst even Shownieuws en daarna moeten jullie op eigen manier je verhaal neerzetten.'”

Johan: “Dat Shownieuws heb ik gezien. Daar zaten alle B-artiesten een act op te voeren. Laat ik zeggen: de act van Johnny vond ik zeer ongeloofwaardig, maar we moesten wel tien minuten wachten tot ze uitgeoreerd waren.”

Er zat in De Oranjezomer niemand die Peter goed kende. Wilfred: “We zouden die kruk hebben vrijgelaten voor iemand die iets relevants over Peter zou kunnen vertellen, maar volgens mij zitten alle mensen die hem goed kennen in allerlei andere programma’s.”

Fragment

Het fragment uit De Oranjezomer:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

SBS 6 trekt verrassend veel kijkers met De Oranjezomer sinds de verhuizing naar prime time. Een gat in de markt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen