Johan Derksen ergert zich aan ‘uitgestreken smoel’ Femke Halsema

Johan Derksen vindt het belachelijk dat burgemeester Femke Halsema haar excuses heeft aangeboden voor het slavernijverleden van Amsterdam. “Ik word er een beetje moe van”, aldus de tv-ster.

Femke Halsema en Johan Derksen © Shownieuws

Amsterdam is de eerste gemeente in ons land die formeel excuses maakt. Onnodig, vindt Johan Derksen het. “Waarom worden we hier in dit land altijd geterroriseerd door kleine groeperingen en gekkies? Er zijn bedreigingen en complotten enzo. Ik word er een beetje moe van. En dan zie ik de burgemeester van Amsterdam weer excuus aanbieden voor het slavenverleden.”

Uitgestreken smoel

Het speelt nu helemaal niet meer, aldus Johan in het tv-programma De Oranjezomer op SBS 6. “Hoeveel honderd jaar is dat geleden? Dan staat ze daar met die uitgestreken smoel. En dan moet de regering het ook nog een keer doen. Dan zijn er wel wat nakomelingen van slaven die een schadevergoeding gaan eisen.”

We gaan volgens hem veel te ver in dit land. “Ik vind het allemaal wel vergezocht hoor. De standbeelden moeten weg, namen van straten moeten veranderd worden. Ja, ons verleden is niet brandschoon en daar zullen we mee moeten leven, zoals ieder land dat moet.”

Huilende Halsema

De toespraak van Femke Halsema was heel erg gemaakt, vindt Johan. “Die burgemeester stond te acteren dat ze bijna gaan huilen. Dan denk ik: moet ik mijn excuses aanbieden voor de slavernij?! Ik ben in 1949 geboren, ik heb daar helemaal geen gevoel bij.”

Femke overschat volgens hem bovendien haar positie. “Er is er maar één in dit land die excuses kan aanbieden en dat is niet de burgemeester van Amsterdam. Dat is Jan Doedel uit Den Haag. De koning ja.”

Kritiek op Op1

Op1 sprak gisteren over Halsema’s toespraak met onder meer radiomaker Fernando Halman. Hij is heel blij met de excuses. Johan: “Dan hebben ze met veel bellen bij Op1 weer een zwarte meneer die ’s nachts een radioprogramma heeft waar niemand naar luistert.”

“Er zijn maar twee woorden die hij in zijn bek had: respect en met z’n allen een gezellige samenleving maken. Nou, die samenleving in de Randstad was zó gezellig dat ik naar de provincie verhuisd ben.”

Fragment

Het bewuste fragment uit De Oranjezomer:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen