Caroline van der Plas haalt uit naar Jort Kelder: ‘Heel erg bizar’

Caroline van der Plas, voorvrouw van de BoerBurgerBeweging, vindt het buitengewoon ongepast dat NPO-ster Jort Kelder campagnefilmpjes heeft betaald voor Thierry Baudet. “Dit is heel erg bizar.”

Caroline van der Plas © SBS 6

Jort Kelder heeft bevestigd dat hij in 2017 een van de redacteuren van zijn NPO-programma Hoe Heurt Het Eigenlijk heeft betaald om campagnefilmpjes te maken voor Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet. Critici vinden dat een journalist dat absoluut niet behoort te doen. Zelf spreekt de presentator van een heksenjacht.

Caroline reageert

Het is helemaal geen heksenjacht, maar gewoon terechte kritiek, reageert Caroline van der Plas in het programma De Oranjezomer. “Ik vind het heel vreemd, heel bizar. Zodra ze zelf kritiek krijgen is het meteen een heksenjacht. Jort is altijd de eerste om uit te delen en incasseren kunnen ze dan ineens niet.”

Jort moet sportief genoeg zijn om te erkennen dat hij fout heeft gezeten, vindt Caroline. “Hij moet ook maar gewoon incasseren. Ik vind het heel bizar dat je dat als journalist op deze manier doet.”

Ongeloofwaardig

Johan Derksen is het met haar eens. “Ik begrijp het wel, want het zijn oude vrienden, maar je kunt een gesprek met Baudet in een talkshow geleid door Jort Kelder weggooien. Dat hoef je niet serieus te nemen. Dat is meteen ongeloofwaardig.”

Het is onhandig van Jort, vindt ook René van der Gijp. “Zeker als je journalist bent, moet je gewoon onpartijdig blijven. Je kunt voor de ene partij wel meer sympathie hebben dan voor de andere partij, maar je moet wel gewoon je ding kunnen doen zoals Matthijs dat deed, Jeroen dat doet, Eva dat doet.”

Grootste fout

Zelf heeft Johan zich ook een tijdje geassocieerd met Forum voor Democratie. Hij nam ooit een boek in ontvangst van Thierry. “Dan word je meteen gelinkt aan zo’n partij en toen deed Baudet nog niet gek. Er zaten toen 3.000 mensen in de RAI en dat waren heel keurige mensen. Een beetje de zwevende rechtse kritiek die naar een fatsoenlijke partij zocht en daar was ik ook bij. Dat is de grootste fout van mijn leven geweest.”

René: “Is Baudet gek geworden of was Baudet al gek en hield iemand hem in de hand?”

‘Hans, Hans!’

Thierry lijkt langzaamaan behoorlijk ontspoord te zijn. Laatst begon hij tijdens een coronadebat ‘Hans, Hans!’ te roepen, zoals Robert Jensen altijd doet. Caroline: “Daar schaamde ik me als parlementariër gewoon heel erg voor. Soms lijkt het wel heel erg alsof we in een circus zitten en je straalt ook iets uit naar de samenleving.”

“Kijk, het hoeft van mij niet altijd supernetjes te zijn en ik hou ook wel van scherp debatteren, maar het moet niet een soort van clownshow gaan worden. Toen ik die beelden zag, had ik wel dat idee.”

Fragment

Een fragment uit De Oranjezomer:

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen