SP-ster Peter Kwint wil stokje steken voor megafusie RTL en Talpa

SP-Kamerlid Peter Kwint wil een stokje steken voor de megafusie tussen RTL en Talpa. Hij wil voorkomen dat er een te groot machtsblok ontstaat in de Nederlandse mediawereld. “Het is zorgelijk.”

Peter Kwint © Op1, RTL, Talpa

De fusie tussen RTL en Talpa baart niet alleen tv-sterren zorgen, maar ook adverteerders en de journalistenvakbond. Die zorgen deelt Peter Kwint, het bekende Kamerlid van de SP. “Ik maak me er al langer zorgen over dat steeds meer mediapartijen in één of twee handen terechtkomen”, zegt hij in het programma The Friday Move op BNR Nieuwsradio.

RTL en Talpa als megareus

Het gaat volgens Peter de verkeerde kant op. “Je ziet nu dat er een soort megareus ontstaat, waar eigenlijk alle commerciële televisiepartijen onder vallen”, zegt hij. “Ik denk dat dat slecht is voor de positie van journalisten, want die kunnen namelijk lastiger onderhandelen met hun werkgever.”

Peter wijst erop dat de Nederlandse kranten ook allemaal in handen zijn van twee bedrijven. “Ik denk dat het slecht is voor de nieuwsconsument als alle titels in handen zijn van één of twee mensen.”

Susan Smit wil verbod

Schrijfster Susan Smit, die ook te gast is in de uitzending, sluit zich daarbij aan. “Het wordt dan bijna totalitair. Het moet dan niet in verkeerde handen vallen. Ik ben er heel erg voor dat dat moeten worden voorkomen en verboden, zodat de onafhankelijkheid en diversiteit in het medialandschap gewaarborgd blijft. Dat is wat we willen.”

Voorkomen wordt echter lastig, vreest Peter. “Ik denk dat het goedgekeurd gaat worden, dat is het hele punt. We hebben ook bij de print gezien dat zelfs toen DPG nog meer titels ging overnemen, de mededingingsautoriteit uiteindelijk zei: ‘Ja, maar je moet het hele medialandschap bekijken en het internet is ook heel groot, dus dit mag wel.'”

Vragen aan minister

De SP-ster denkt dat onze mededingingsregels niet voldoen. Hij gaat daarom Kamervragen stellen. “Ja, uiteraard. Het setje ligt klaar. We gaan de minister vragen om er eindelijk iets aan te doen.”

En als RTL en Talpa ter compensatie wat zenders afstaan? “Ik geloof niet dat dat het grootste probleem zal zijn voor die nieuwe fusiepartij, want die zal ook niet acht zenders in de lucht willen houden denk ik. Misschien wordt het een eis, ik weet het niet. Ik vind het vooral zorgelijk vanuit het idee van nieuwsvoorziening, dat die in zo weinig handen terecht komt.”

John de Mol

Is er ruimte op de markt voor een nieuwe tv-zender? “Ik denk dat het best had gekund, maar het is wel lastig om er tussen te komen en ik denk dat het nog lastiger is als je tegen één zo’n gigant moet gaan opboksen.”

Het is allemaal vooral goed nieuws voor miljardair John de Mol, denkt Peter. “Ik heb het idee dat ook als er dingen mislukken John de Mol er op een of andere manier nooit als verliezer uitkomt. Hij wordt hier niet slechter van, toch?”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Bent u het eens met Peter Kwint? Moet er een stokje worden gestoken voor de RTL/Talpa-fusie?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen