Jandino Asporaat voelt zich zwaar miskend door Nederlandse media

Jandino Asporaat voelt zich ondergewaardeerd en miskend door de Nederlandse mediawereld. Hij vindt dat hij niet genoeg respect krijgt voor zijn schijtlollige Bon Bini-films met zijn alter-ego Judeska.

Judeska en Jandino Asporaat © Pathé, William Rutten

Op dit moment draait het derde deel van de reeks in de bioscopen, namelijk Bon Bini: Judeska in Da House. Het is volgens Jandino Asporaat een enorm succes. “We zijn ook net de anderhalf miljoen bezoekers gepasseerd voor de serie, de drie films bij elkaar”, vertelt hij in de Volkskrant.

‘Media omarmen mij niet’

Het gaat geruisloos voorbij: de media besteden weinig aandacht aan dit soort B-films. “Dat klopt en het is nooit anders geweest. Deze films werden in de media niet omarmd, het is meer: we kunnen er niet omheen. Daar kun je over jammeren: waar is de aandacht? Maar ik ben het gewend. Wie steunt ons? De fans. Zij komen massaal.”

Jandino hoorde laatst een discussie op NPO Radio 1. “Over hoe slecht het ging met de Nederlandse film. Een van die mensen vroeg toen: en Bon Bini dan, die films zijn een groot succes? Daarop werd gezegd dat dit geen Nederlandse films zijn. Dat is wel de perceptie.”

Lachwekkend

Lachwekkend, vindt Jandino het. “Tegen zo iemand zou ik zeggen: het is een gebrek aan kennis over jouw land. Jij ontzegt jezelf kennis over hoe rijk wij zijn en welke smaken we allemaal hebben. Dat is jammer, want je mist zoveel.”

Ah, iemand die niet van zijn vreselijke alter-ego Judeska houdt ‘mist heel veel’. Laten we dat dan ook perceptie noemen.

Normale guy

Jandino voelt zich niet gezien door de recensenten. “Ik ben simpel, een normale guy. Mijn films zijn dat ook. Een gefrituurde kip ga je toch niet hetzelfde recenseren als verfijnde kaviaar? Over wat ik doe wordt wel gezegd: dat is makkelijk, iedereen kan het. Nou, doe het maar.”

Inmiddels geeft hij recensenten ook geen gratis tickets voor zijn theatershows meer. Tenzij ze positief schrijven. “Ik heb gezegd: als de recensie goed is, krijg je het geld terug.”

Geen Steven Spielberg

Al met al is Jandino zich enorm druk aan het maken over al die krantenrecensies. Oh nee, ook dat ziet hij anders. “Om recensies heb ik me nooit druk gemaakt en dat gaat ook niet meer gebeuren. Ik heb ze niet nodig.”

Jandino gelooft in zichzelf. “Ik ben geen Steven Spielberg of Will Smith”, zegt de komediant, duidelijk met gevoel voor understatement. “Maar ik denk wel dat ik beter word als maker.”

Volkskrant

Het Volkskrant-interview met Jandino Asporaat kunt u lezen op de Volkskrant-site of via Blendle.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Jandino Asporaat meer respect moet krijgen voor zijn Judeska-ongein?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen