Fidan Ekiz en Renze Klamer worden gedumpt bij De Vooravond

Fidan Ekiz en Renze Klamer mogen niet verder met hun dagelijkse talkshow De Vooravond. Na twee seizoenen haalt BNNVARA het duo van de presentatie af om het programma ‘urgenter’ te maken.

Renze Klamer en Fidan Ekiz © Natalia van der Zalm, BNNVARA

Het is behoorlijk slikken voor Fidan Ekiz en Renze Klamer. Ze raken in één klap hun programma kwijt. Hun opvolgers zijn ook al bekend: Sophie Hilbrand en Khalid Kasem. “Na twee seizoenen hebben we besloten te stoppen met de presentatie door Renze en Fidan”, zegt contentbaas Gert-Jan Hox van BNNVARA.

Niet urgent genoeg

Gert-Jan is niet tevreden over Fidan en Renze. “Zij zijn als duo met in elkaar in het diepe gesprongen, vulden elkaar goed aan en hebben het programma een eigen karakter gegeven. Dat heeft goede gesprekken en spraakmakende momenten opgeleverd, maar toch moeten we vaststellen dat het programma de urgentie mist die we zoeken.”

Hij vervolgt: “Daar zal met een andere invulling en met de afwisselende presentatie door Sophie en Khalid, nog meer de focus op komen te liggen. Geen duo dus, maar één presentator die er scherp bovenop zit en het gesprek van de dag voert én bepaalt.”

Renze verbijsterd

Het is niet zo dat Renze en Fidan niet meer welkom zijn bij BNNVARA, benadrukt Gert-Jan. “Renze en Fidan zijn allebei programmamakers die we vanwege hun passie, vakmanschap en lef heel graag behouden bij BNNVARA.”

Wat gaan ze dan presenteren? Dat is nog niet bekend. “We zijn met hen in gesprek over toekomstige programma’s en projecten.”

Renze reageert verbijsterd op Twitter: “Ik heb dit nog geen 24 uur geleden gehoord en sta nog perplex. Geschrapt vanwege te weinig urgentie, terwijl vanuit het management voorafgaand aan seizoen twee de opdracht was: meer entertainment. Wie het snapt mag het zeggen. Ik ga eens goed nadenken wat ik nu wil doen.”

Khalid reageert

Khalid zou deze plek in de vooravond van NPO 1 eigenlijk al veel eerder krijgen, maar dat ging niet door toen hij als advocaat in opspraak raakte. “Verwondering, interesse en enthousiasme. Dat is wat ik meeneem en wat zal moeten leiden tot mooie, inspirerende gesprekken”, zegt hij.

Hij vervolgt: “Deze uitdaging lijkt in niets op wat ik tot nu toe gedaan heb, maar ik ben enorm gemotiveerd om met Sophie en het hele team een talkshow te maken waar mensen met veel plezier naar willen kijken.”

Sophie weg bij Op1

Sophie vertrekt bij Op1. “Na anderhalf jaar Op1 smaakt de talkshowtafel naar meer. Ik ga Hugo wel erg missen, maar ben er trots op dat ik voor m’n cluppie BNNVARA op die mooie plek, samen met een nieuw team, dit programma kan gaan maken. En ik ben ook wel benieuwd naar de nieuwe man in m’n leven.”

Het vernieuwde De Vooravond begint op maandag 30 augustus op NPO 1.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen