Shell woest op NPO-presentator Twan Huys: ‘Zo tendentieus’

NPO-presentator Twan Huys heeft zich de woede op de hals gehaald van Shell. Hij gaat volgens de oliefabrikant ongelooflijk tendentieus te werk in zijn nieuwe programma Waarde van de Aarde.

Twan Huys © Stijn Ghijsen

Twan Huys onderzocht gisteren in Waarde van de Aarde, dat na Nieuwsuur 282.000 kijkers wist te boeien op NPO 2, de wereld van olie en met name de handel en wandel van Shell. “Hoe zit het met de soms innige contacten tussen Shell en de Nederlandse politiek?”, vroeg de presentator zich af in de uitzending.

Shell enorm verbaasd

Shell heeft ook naar de uitzending gekeken en is enorm verbaasd. De oliegigant heeft daarom een persbericht de deur uit gedaan. “Met verbazing hebben wij gekeken naar de jongste aflevering van Waarde van de Aarde op NPO 2. Cruciale feiten worden de kijker onthouden”, klaagt de energiereus.

Wat voor cruciale feiten? “Bijvoorbeeld over een Nederlands onderzoek naar vermeende corruptie in Nigeria. De makers vermelden niet dat Shell en vier oud-werknemers voor dezelfde feiten in Italië zijn vrijgesproken.”

‘Twan heel tendentieus’

Twan gaat heel eenzijdig te werk, vindt Shell. “Ook is er in het programma geen aandacht voor het feit dat de overgrote meerderheid van de olielekkages in de Nigerdelta wordt veroorzaakt door diefstal van ruwe olie, sabotage van pijpleidingen en illegale olieraffinage.”

De oliegigant: “Vorig jaar werd 92 procent van de lekkages veroorzaakt door sabotage en diefstal – vergelijkbaar met voorgaande jaren. Shell betreurt de tendentieuze berichtgeving.”

Reactie van Twan

De reactie van Shell verbaast Twan enorm. “Een jaar lang hebben we geprobeerd Shell-CEO Ben van Beurden te interviewen voor Waarde van de Aarde. Keer op keer weigerde hij commentaar. Waarom wilde u de kijker ‘cruciale feiten onthouden’?”, vraagt hij zich af.

NPO-collega Tim Hofman, die ook actievoert tegen Shell, steunt Twan. “Ja ik heb eigenlijk dezelfde vraag Shell.”

U kunt de uitzending terugzien op NPO Start.

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen