Schaamt BNNVARA zich voor Fidan Ekiz na winnen Pim Fortuyn Prijs?

Fidan Ekiz is dit jaar de winnaar van de Pim Fortuyn Prijs. Ze is daar blij mee, al merkt ze dat haar omgeving soms zijn twijfels heeft. “Wat vind je omroep er eigenlijk van?”, is haar vaak gevraagd.

Fidan Ekiz © BNNVARA

De Pim Fortuyn Prijs wordt ieder jaar toegekend aan opiniemakers, bestuurders of politici die strijden voor het vrije woord en taboes durven te doorbreken. In de jury zit naast voorzitter Simon Fortuyn (de broer van Pim Fortuyn) ook JA21-Kamerlid Joost Eerdmans, publicist Afshin Ellian en de PVV-stemmende columniste Esther van Fenema.

Wat vindt BNNVARA?

Dat nu Fidan Ekiz de prijs heeft gewonnen, werd gisteren benoemd in haar talkshow De Vooravond. Co-host Renze Klamer: “Het is interessant om even te benoemen dat je niet alleen maar blije gevoelens had toen je wist dat je hem had gewonnen. Ook een beetje door wie de prijs de afgelopen jaren hebben gewonnen. Er hangt een soort iets omheen ofzo.”

Fidan daarop: “Wanneer je zegt dat je genomineerd bent voor de Pim Fortuyn-prijs, zeggen mensen: ‘Ben je er wel blij mee?’ Heel veel mensen zeiden ook: ‘Wat vind je omroep er eigenlijk van?'”

De presentatrice werkt immers bij BNNVARA, die buiten Fidan om vooral presentatoren heeft die relatief politiek correct zijn.

Gedemoniseerd

Dat Fidan die vragen krijgt, vindt ze gek. “Dat vind ik eigenlijk best wel schokkend. Blijkbaar is die man destijds zó gedemoniseerd dat we zijn vergeten dat hij is vermoord. Snap je? Hij is vermoord om zijn omvattingen, standpunten en uitspraken.”

“Inmiddels zijn we ook wel zo ver dat de mensen die vielen over zijn politiek incorrecte boodschap, daar ook op terug zijn gekomen. Niet zo heel lang geleden hoorden we heel veel PvdA-prominenten die zeiden: ‘Pim Fortuyn had gewoon gelijk in heel veel dingen.’ Dat wisten we eigenlijk toen al, maar dat wilden we toen niet uitspreken.”

Verdrietig

Al met al is Fidan erg blij met de prijs. “Ik ben vereerd en blij met de prijs, maar het is ook wel verdrietig dat je in een vrij land een vrijheidsprijs moet krijgen.”

Toch is vrijheid in ons land niet vanzelfsprekend, zegt ze. “Ik heb wel regelmatig gedacht: kan ik vanavond nog thuis slapen met mijn kind of lig ik straks dood op straat, zoals Theo van Gogh of Pim Fortuyn.”

Fragment

Fidan over de prijs:

https://twitter.com/devooravondtv/status/1395426928132296704

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat BNNVARA zich stiekem een beetje schaamt voor Fidan Ekiz?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen